

MATTI MATIKAINEN
Itämeren energiaturvallisuus on keskeinen osa Suomen turvallisuutta – ”Tiiviimpi yhteistyö alueen maiden kanssa parantaa kriisivalmiuttamme ja varautumistamme”
Itämeren parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen katsoo, että Itämeren energiaturvallisuus on keskeinen osa Suomen turvallisuutta, maamme kriittistä infrastruktuuria ja huoltovarmuutta.
– Saumaton yhteistyö, tiedonvaihdon tiivistäminen ja kriisivalmiuden tehostaminen alueen maiden kanssa parantaa kriisivalmiuttamme ja varautumistamme, Mikko Polvinen korosti Itämeren parlamentaarikkokonferenssin energiaturvallisuustyöryhmän kokouksessa Latvian Riiassa maanantaina.
Itämeren parlamentaarikkokonferenssi BSPC haluaa vähentää Itämeren maiden riippuvuutta venäläisistä fossiilisista polttoaineista. Samalla parlamentaarikot etsivät keinoja varmistaa mahdollisimman puhtaan ja edullisen energian saanti ja tukea alan innovaatiotoimintaa.
Tavoitteena yhteiset digitaaliset energiamarkkinat
BSPC päätti energiaturvallisuustyöryhmän perustamisesta elokuussa Itämeren alueen jännittyneen geopoliittisen tilanteen takia. Suomen ja Viron välisen Itämeren pohjassa kulkevan kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vaurioituminen epäselvissä olosuhteissa viritti vilkasta keskustelua mahdollisimman tehokkaasta yhteisvarautumisesta monitahoiseen hybridihäirintään.
Työryhmässä pohditaan myös, miten Itämeren maat voisivat vauhdittaa yhteisiä digitaalisia energiamarkkinoita, jotka olisivat sopeutumiskykyisiä niin ulkoisten kuin sisäistenkin uhkien edessä.
Itämeren parlamentaarikkokonferenssi syntyi aikanaan Suomen aloitteesta, ja siihen kuuluu kymmenen kansallista parlamenttia ja seitsemän alueellista lainsäädäntöelintä Itämeren ympäriltä. Yhteistyö Venäjän kanssa on ollut jäissä sen jälkeen, kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan.
Suomi isännöi seuraavan työryhmän kokouksen maaliskuussa 2024.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- venäläiset polttoaineet BSPC Mikko Polvinen energiaturvallisuus Itämeren turvallisuustilanne energiariippuvuus energiamarkkinat infrastruktuuri kriisivalmius Itämeri Huoltovarmuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvallisuuspolitiikan mannerlaatat liikkuvat Euroopassa: Puola varustaa Euroopan mahtavimman armeijan

Puhemies Halla-aho: Suomen ja Viron suhteet ovat nyt läheisemmät kuin koskaan – ”Venäjän hyökkäyssota alleviivaa tarvetta vahvemmalle yhteistyölle monella alalla”

Presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon toteamukset olleet usein edellä aikaansa – varoitti jo vuosia sitten Kiinan uhasta ja Venäjän energiariippuvuuden vaaroista

Valtiovarainministeri Purra kommentoi kaasuputkivauriota Suomenlahdella

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi yhä sitoutunut tukemaan Ukrainaa – ”Uudet ongelmat maailmalla eivät saa vaikuttaa siihen, että Ukrainan tilanne unohdettaisiin”

Halla-aho: Meidän täytyy tehdä Putinille selväksi, että aika ei ole hänen puolellaan

Myös henkiseen kriisinkestävyyteen ja huoltovarmuuteen on kiinnitettävä huomiota – henkinen kriisinsietokyky ei välttämättä ole samalla tasolla aineellisten varojen kanssa

Veronmaksaja voi nukkua yönsä levollisesti – ”Suomi-laiva on vastuunsa tuntevan miehistön käsissä”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.