

LEHTIKUVA
Puhemies Halla-aho: Suomen ja Viron suhteet ovat nyt läheisemmät kuin koskaan – ”Venäjän hyökkäyssota alleviivaa tarvetta vahvemmalle yhteistyölle monella alalla”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon johtama puhemiesvaltuuskunta vieraili Virossa 17. elokuuta tavaten Viron parlamentin Riigikogun puhemiehen Lauri Hussarin, Viron presidentin Alar Karisin sekä pääministerin Kaja Kallaksen. Tapaamisissa korostui maiden tiivis parlamentaarinen yhteistyö ja läheinen suhde, joka on syventynyt entisestään Suomen Nato-jäsenyyden myötä.
– Suomen ja Viron suhteet ovat nyt läheisemmät kuin koskaan aiemmin. Viro, muut Baltian maat ja Pohjoismaat ovat Suomelle tärkeitä liittolaisia kahdenvälisesti, Natossa ja EU:ssa, totesi eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho.
Halla-aho muistutti myös ystävyysryhmien ja valiokuntien yhteistyön merkityksestä:
– On tärkeää panostaa parlamenttien väliseen yhteistyöhön ja kannustaa esimerkiksi valiokuntien välistä vierailuvaihtoa.
Eduskunnan ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Savola (kesk.) osallistui myös matkalle valtuuskunnan jäsenenä.
Euroopan turvallisuustilanne on vaikea
Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset turvallisuusympäristöön ja energiainfrastruktuuriin kuuluivat myös tapaamisen keskustelunaiheisiin:
– Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on pitkäkestoisia vaikutuksia turvallisuusympäristöön Euroopassa ja Suomen lähialueilla. Euroopan turvallisuustilanne on vakavampi ja vaikeammin ennakoitavissa kuin kertaakaan kylmän sodan jälkeen, Halla-aho sanoi.
– Venäjän hyökkäyssota alleviivaa tarvetta vahvemmalle yhteistyölle monella alalla, hän korosti.
Energiahaaste kohdataan yhdessä
Energiayhteistyössä korostui strateginen ulottuvuus:
– Kohtaamme Euroopan energiahaasteen yhdessä, ja yhdessä meidän on löydettävä myös ratkaisuja. Energiakriisi osoitti, että Itämeren alueen energiaomavaraisuutta ja energiavarmuutta on erittäin tärkeää parantaa, painotti Halla-aho.
Eduskunnan puhemiehet ovat perinteisesti tehneet toisen ulkomaan vierailunsa Viroon. Viron parlamentin Riigikogun puhemies Lauri Hussar esitti Suomen puhemiehelle vierailukutsun kesäkuussa, kun puhemiehet tapasivat etäyhteyksin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Alar Karis Lauri Hussar energiayhteistyö Mikko Savola Nato-jäsenyys turvallisuusympäristö Venäjän hyökkäys energiakriisi Baltian maat energiaomavaraisuus Kaja Kallas turvallisuustilanne Euroopan unioni Pohjoismaat Viro nato Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon toteamukset olleet usein edellä aikaansa – varoitti jo vuosia sitten Kiinan uhasta ja Venäjän energiariippuvuuden vaaroista

Halla-aho: Länsimaiden on tehtävä kaikkensa, jotta Venäjä ei voita sotaa

Suomi valmistautuu Ukrainan jälleenrakentamiseen – Tavio: ”Vahva tukemme Venäjän hyökkäyssodan kohteena olevalle Ukrainalle jatkuu”

Jussi Halla-ahosta perussuomalaisten presidenttiehdokas – lue Halla-ahon puhe

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio piti linjapuheen suurlähettiläskokoukselle: ”Suomen Nato-jäsenyyden myötä Yhdysvaltain ja Suomen kahdenväliset suhteet syvenevät entisestään”

Halla-ahon mukaan ulkopoliittisessa johdossa ei saisi olla naiiviutta ja sinisilmäisyyttä – ”Presidentin on tunnistettava, mitä ympärillä tapahtuu”

Eduskunnan puhemies Halla-aho lupaa puolustaa kansanedustajien perustuslaillista puheoikeutta: ”Eduskunta ei ole tarkkailuluokka tai euroviisukarsinta”

Venäjän hyökkäyssota hallitsi Suomen ja Ukrainan puhemiesten keskusteluja – Halla-aho: ”Tukemme Ukrainalle on vankkumaton”

Perussuomalainen Nuoriso vaatii Yangon kieltämistä Suomessa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.