Eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon johtama puhemiesvaltuuskunta vieraili Virossa 17. elokuuta tavaten Viron parlamentin Riigikogun puhemiehen Lauri Hussarin, Viron presidentin Alar Karisin sekä pääministerin Kaja Kallaksen. Tapaamisissa korostui maiden tiivis parlamentaarinen yhteistyö ja läheinen suhde, joka on syventynyt entisestään Suomen Nato-jäsenyyden myötä.

– Suomen ja Viron suhteet ovat nyt läheisemmät kuin koskaan aiemmin. Viro, muut Baltian maat ja Pohjoismaat ovat Suomelle tärkeitä liittolaisia kahdenvälisesti, Natossa ja EU:ssa, totesi eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho.

Halla-aho muistutti myös ystävyysryhmien ja valiokuntien yhteistyön merkityksestä:

– On tärkeää panostaa parlamenttien väliseen yhteistyöhön ja kannustaa esimerkiksi valiokuntien välistä vierailuvaihtoa.

Eduskunnan ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Savola (kesk.) osallistui myös matkalle valtuuskunnan jäsenenä.

Euroopan turvallisuustilanne on vaikea

Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset turvallisuusympäristöön ja energiainfrastruktuuriin kuuluivat myös tapaamisen keskustelunaiheisiin:

– Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on pitkäkestoisia vaikutuksia turvallisuusympäristöön Euroopassa ja Suomen lähialueilla. Euroopan turvallisuustilanne on vakavampi ja vaikeammin ennakoitavissa kuin kertaakaan kylmän sodan jälkeen, Halla-aho sanoi.

– Venäjän hyökkäyssota alleviivaa tarvetta vahvemmalle yhteistyölle monella alalla, hän korosti.

Energiahaaste kohdataan yhdessä

Energiayhteistyössä korostui strateginen ulottuvuus:

– Kohtaamme Euroopan energiahaasteen yhdessä, ja yhdessä meidän on löydettävä myös ratkaisuja. Energiakriisi osoitti, että Itämeren alueen energiaomavaraisuutta ja energiavarmuutta on erittäin tärkeää parantaa, painotti Halla-aho.

Eduskunnan puhemiehet ovat perinteisesti tehneet toisen ulkomaan vierailunsa Viroon. Viron parlamentin Riigikogun puhemies Lauri Hussar esitti Suomen puhemiehelle vierailukutsun kesäkuussa, kun puhemiehet tapasivat etäyhteyksin.

Suomen Uutiset