Eduskunnan toimintaa yhdessä puhemiesneuvoston kanssa johtava eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho sanoo, että edustuksellisessa demokratiassa eduskuntalaitos on asemaltaan ”pyhistä pyhin”, eikä puhemiehen tehtävä ole ryhtyä arvioimaan eduskunnan puhekulttuuria. Halla-aho toivoo, että kansalaisilta saamansa mandaatin nojalla edustajat tuovat salissa äänestäjilleen tärkeitä asioita esiin.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho katsoo, että rajoittamattoman puheoikeuden turvaaminen eduskunnan salikeskustelussa on puhemiehen tärkein tehtävä. Halla-aho ei aio ryhtyä puheiden makutuomariksi.

Halla-aho sanoo, että eduskunta ei ole tarkkailuluokka tai euroviisukarsinta, jossa puhemiehen tehtävänä olisi antaa kansanedustajille pisteitä.

– Puhemiehen ensisijaisena tehtävänä on turvata kansanedustajien perustuslaillinen oikeus tuoda keskusteluun niitä kantoja, joita esittämään kansa on edustajan tehtäväänsä äänestänyt.

Toivoo hyvää keskustelukulttuuria

Huomenna eduskunta käsittelee hallituksen tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi ja keskustelee siitä.

Aiheen käsittelyyn Halla-aho toivoo edustajilta arvokasta käytöstä ja samalla muistuttaa, että aiheeseen liittyy erilaisia näkemyksiä.

– Toivon, että kansanedustajat, oman kansalaisilta saamansa mandaatin nojalla, tuovat keskusteluun niitä näkemyksiä, jotka ovat tärkeitä heille itselleen ja äänestäjille.

– Tietenkin toivon, että noudatamme hyvää keskustelukulttuuria, emmekä ala kyseenalaistamaan eri mieltä olevien ihmisten mielipiteiden legitimiteettiä, vaan hyväksymme erilaiset mielipiteet kuuluvaksi demokratiaan ja moniarvoiseen yhteiskuntaan.

Puhemies puolustaa eduskuntaa instituutiona

Repivän vastakkainasettelun estämiseksi ja erilaisten mielipiteiden kunnioittamista varten Halla-aho antaa evästyksen huomiseen keskusteluun.

– Toivon, että jokainen edustaja – sen sijaan että hyökkää muiden puheoikeutta vastaan – pikemminkin pyrkii vakuuttamaan yleisön omilla argumenteillaan siitä, että oma näkemys on vastakkaista näkemystä parempi.

Halla-aho toteaa, että vaikka eduskunnan puhemiehen tehtävänä ei olekaan kommentoida päivänpolitiikkaa, puhemies kuitenkin puolustaa eduskuntaa instituutiona ja kansanedustajia.

Halla-aho kirjoitti äskettäin Twitterissa pitävänsä huolestuttavana järjestöjen ja urheiluseurojen osallistumista mielenosoitukseen, jossa vaadittiin ministereiden tappamista.

– Jos kaduilla vaaditaan vaaleilla valittujen poliitikkojen päiden katkomista tai heilutellaan totalitaarista järjestelmää tukevia symboleja, katson, että tehtäviini kuuluu ottaa asiaan kantaa.

SUOMEN UUTISET