Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, länsimaiden riippuvuus Kiinasta ja muut ajankohtaiset kansainvälisen politiikan kysymykset hallitsivat keskusteluja, kun eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho tapasi Yhdysvaltojen kongressin ulkoasiainvaliokunnan tiistaina eduskunnassa.

– Se, kuinka riippuvainen Eurooppa oli venäläisestä öljystä ja kaasusta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, on pientä verrattuna länsimaiden taloudelliseen riippuvuuteen Kiinasta. Meidän täytyy löytää keinot tuoda teollista tuotantoamme Kiinasta takaisin Yhdysvaltoihin ja takaisin Eurooppaan. Puolitoista vuotta sitten sanottiin, että Eurooppa ei pärjää ilman venäläistä energiaa, mutta olemme selvinneet siitäkin, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vertasi.

Yhdysvaltalaiset vieraat kiittivät ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Michael McCaulin johdolla Suomea useaan otteeseen paitsi vankkumattomasta tuesta Ukrainalle myös siitä, että Suomi on yksi niitä harvoja Naton jäsenmaita, jotka käyttävät puolustusmenoihin Naton edellyttämät yli kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Halla-aho puolestaan kiitti Yhdysvaltoja sen vankkumattomasta tuesta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle ja totesi arvostavansa sitä, että Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenväliset turvallisuus- ja kauppapoliittiset suhteet ovat tiivistyneet merkittävästi viime vuosina.

Nato on ainoa pelote, jota Venäjä uskoo

Puhemies Halla-aho korosti Ukrainan tukemisen pitkäjänteisyyttä ja strategista merkitystä.

– Venäjälle ei saa syntyä käsitystä eikä kannustimia siihen, että itsenäisen maan kimppuun hyökkäämällä voi saavuttaa jotain. Nato on ainoa pelote, jota Venäjä uskoo. Siksi näen, että Ukrainalle pitää luoda polku Nato-jäsenyyteen, jotta maa voi sodan päätyttyä houkutella ulkomaisia investointeja ja päästä taloudellisesti jaloilleen, hän totesi.

Puhemies Halla-ahon lisäksi keskusteluihin osallistuivat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.), puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Savola (kesk.), Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Tomi Immonen (ps.) sekä eduskunnan Yhdysvallat-ystävyysryhmän puheenjohtaja Ville Kaunisto (kok.).

Yhdysvaltojen kongressin ulkoasiainvaliokunnasta vierailulle osallistui puheenjohtaja McCaulin lisäksi kuusi muuta valiokunnan jäsentä.

Suomen Uutiset