

MATTI MATIKAINEN
Presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon toteamukset olleet usein edellä aikaansa – varoitti jo vuosia sitten Kiinan uhasta ja Venäjän energiariippuvuuden vaaroista
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho on tänään valittu perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra painottaa, että Suomi tarvitsee nyt presidentin, joka on rohkea ja valmis tarvittaessa uimaan valtavirtaa vastaan puolustaessaan suomalaisten ja Suomen etua. – Siinä hommassa tarvitaan selkärankaa ja johdonmukaisuutta. Presidentillä pitää olla keskiössä aina maan etu eikä hän saa säikkyä sen paremmin mediaa kuin poliittisia painostajia. Hän ei saa säntäillä muoti-ilmiöiden perässä tai olla ostettavissa.
Valtiovarainministeri Riikka Purra muistuttaa, että presidenttiehdokas Jussi Halla-aho esitti jo yli 20 vuotta sitten, että Suomen olisi syytä liittyä puolustusliitto Natoon.
– Otollisin aika liittyä Natoon oli hänen mukaansa 1990-luvulla, kun Venäjän ulkopolitiikkaa leimasi passiivisuus. Naton päätehtäväksi oli tuolloin muodostunut pikemminkin ulkoinen kriisinhallinta kuin oman alueen puolustaminen Purra toteaa.
Halla-aho yritti myös herätellä sekä EU:n että Suomen päättäjiä ruususen unesta välittömästi Venäjän Krimin valtauksen jälkeen.
– Halla-aho varoitti sekä EU:ta että Suomea riippuvuudesta venäläiseen energiaan. Silloinkin hän uskalsi uida vastavirtaan suhteessa maamme poliittisen johtoon. Halla-aho varoitti selvällä suomen kielellä, että Kreml tavoittelee poliittista vipuvartta Euroopassa, ja että sitä voi hankkia myös kaupallisin keinoin, kuten kaasuputken myötä. Halla-ahoa on haukuttu kaikilla mahdollisilla nimityksillä, tässä yhteydessä Venäjää vastustaessaan ja riskeistä varoitettuaan tietenkin venäjämieliseksi.
Aiemmat varoitukset nykyään valtavirtaa
Viime vuosikymmenellä esimerkiksi Tarja Halonen, Matti Vanhanen, Alexander Stubb, Eero Heinäluoma ja monet muut vähättelivät ja leimasivat kerettiläisiksi Halla-ahon näkemyksiä, Purra muistuttaa.
– Edes Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei riittänyt herättämään kaikkia arvostelijoita. He uskottelivat, että Nord Stream -putkista olisi vielä joskus Euroopan kaasupulan pelastajaksi.
Nyt valtavirtaa ovat myös Halla-ahon aiemmat varoitukset Venäjän energiariippuvuuden vaaroista. Purra katsookin, että Halla-ahon toteamukset ovat olleet usein jopa edellä aikaansa.
– Hän on varoittanut, että Suomessa suhtaudutaan naiivisti venäläisiin. Hän on arvostellut harhauskomukseksi sitä, että Suomi olisi rautainen Venäjä-osaaja.
– Eikä Halla-aho ole ollut tarkkanäköinen kansainvälisissä arvioissa ainoastaan Venäjän kanssa. Hän on monesti vaatinut katseen kääntämistä Kiinaan, jonka poliittinen mahti leviää hienovaraisemmin ja tunkeutuu syvemmälle. Kiinalla on materiaalisesti kilpailukykyinen vaihtoehto liberaalille länsimaiselle demokratialle, ja juuri tämä tekee Kiinasta paljon vaarallisemman pelurin kuin Venäjä, kirjoitti Jussi Halla-aho MTV:n kolumnissaan vuonna 2018.
Politiikassa järkeä ja johdonmukaisuutta
Halla-ahon mukaan Kiina on ”systeeminen uhka” muulle maailmalle. Kiinan vaikutusvalta perustuu investointeihin, kehitysapuun ja vientiin. Kiina ei ole normaali markkinatalous, vaan sen jättiläisyritykset ovat poliittisen johdon ohjauksessa ja valvonnassa.
Purra muistuttaa, että Halla-aho on jo vuosia sitten kuvannut Kiinan hienovaraista imperialismia.
– Köyhien maiden on vaikea kieltäytyä rahasta ja investoinneista, mutta niillä on hintansa: poliittinen riippuvuus ja kiitollisuudenvelka. Kynnys kritisoida Kiinan tekemisiä kansainvälisissä elimissä, kuten YK:ssa, nousee sietämättömän korkeaksi. Samaa havaitsemme tietenkin suhteessa Venäjään.
– Mielikuvat tekevät usein tepposiaan. Mediassa lukuisat kerrat ryvetetty ja sisäpolitiikassa potkittu, mutta äänestäjien suosikki ja yhä kasvavan joukon arvostama, yleensä oikeassa oleva, puolueen entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on näyttänyt, että politiikassa voi olla järkeä ja johdonmukaisuutta. Halla-ahon ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan ominaisuudessa antamat lukuisat perusteelliset ja analyyttiset lausunnot Venäjästä, Ukrainasta ja sodasta nostivat hänet viimeistään varteen otettavaksi presidenttiehdokkaaksi. Asiaa ei lainkaan heikennä se, päinvastoin, että hän on ollut vuosikymmeniä oikeassa myös länsimaihin kehitysmaista kohdistuvan massasiirtolaisuuden seurauksista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- presidenttiehdokkuus kehitysmaat uhka ulko- ja turvallisuuspolitiikka massasiirtolaisuus Tarja Halonen Riikka Purra Kriisinhallinta Matti Vanhanen Eero Heinäluoma Alexander Stubb Kiina Ukraina Venäjä nato Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Vaikka ympärillä vyörytetään, perussuomalaiset eivät myy periaatteitaan

Tavio: EU:n budjettia ei pidä kasvattaa, Suomen maksuosuutta ei saa kasvattaa eikä uusia EU-rahoitusvälineitä tarvita

Jussi Halla-ahosta perussuomalaisten presidenttiehdokas – lue Halla-ahon puhe

Riikka Purran linjapuhe perussuomalaisten puoluekokouksessa

Purra: Kun maassa on perussuomalainen sisäministeri, suomalainen voi nukkua yönsä rauhassa

Venäjä toteuttaa märkää unelmaansa Afrikassa – sota Nigerissä ajaisi miljoonia uusia pakolaisia kohti Eurooppaa

Mediapersoona kysyi somegallupissa, kuka tulisi valita presidentiksi 2024 – lähes 12 000 vastasi ja voittajasuosikki keräsi melkein puolet äänistä

Halla-aho: Ilmastopaniikin lietsominen lapsiin ja nuoriin on vastuutonta – ”Henkinen pahoinvointi ilmastonmuutoksesta ei edistä ratkaisujen löytämistä”

Puhemies Halla-aho: Suomen ja Viron suhteet ovat nyt läheisemmät kuin koskaan – ”Venäjän hyökkäyssota alleviivaa tarvetta vahvemmalle yhteistyölle monella alalla”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää