Perussuomalaisten nousu hallitukseen on saanut vanhojen puolueiden ja valtamedian puntit tutisemaan. – Emme ole valmiita myymään periaatteitamme – tai toisiamme – vaikka ympärillä vyörytetään. Emme lopeta puhumasta asioista, joista meidän toivottaisiin hiljenevänpuoluejohtaja Riikka Purra sanoi lauantaina Tampereella puoluekokouksen avauspuheenvuorossaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puhui tänään Tampereella perussuomalaisten puoluekokouksen avauksessa. Purra käsitteli puheenvuorossaan pitkälti kesän mediatapahtumia. Purra myönsi kesän olleen vaikea.

– Pitkään jatkuneiden raastavien hallitusneuvotteluiden jälkeen aikaan saatiin neljän puolueen hallitus ja sille mukiinmenevä ohjelma, jolla tätä maata pannaan kuntoon, vuosien kaltoinkohtelun jälkeen. Edes hallitusohjelman eduskuntakäsittely ja opposition valitusvirsi eivät ehtineet loppua, kun alkoi silmittömyydessään ennen näkemätön perussuomalaisten vanhojen sanomisten ajojahti, joka tulee jäämään Suomen poliittiseen mediahistoriaan.

Vastaavaa on toki nähty ennenkin, mutta ajojahdin ja vyörytyksen laajuus on yllättävää.

– Olemme niihin sekä puolueena että sen yksittäisinä edustajina varsin tottuneita, mutta nyt, hallitukseen osallistumisen myötä, sen laajuus, voimakkuus, epärehellisyys ja käytettyjen metodien röyhkeys olivat täysin ennen kokemattomia.

Sosiaalinen paine kasvaa

Ennen kuin hallitus tai sen yksittäiset ministerit olivat ehtineet muuta kuin esitellä ja puolustaa hallitusohjelmaa, mediassa kaivettiin esille vuosien, jopa vuosikymmenten takaisia, kontekstistaan irrotettuja epäilyttäviä kommentteja ja rumia sanoja.

Purra toteaa, että perussuomalaisilta ja perussuomalaisten kannattajilta vaaditaan aina enemmän sinniä ja sietokykyä kuin muilta. Pohjimmiltaan perussuomalaisten vastustuksen takana on kamppailu vallasta.

– Ne, jotka uskaltavat seistä kantansa takana, saavat jatkuvaa kuraa. Mielipiteitämme, joita vielä joitakin vuosia sitten saatettiin kutsua maalaisjärjeksi, katsotaan nenänvartta pitkin. Sosiaalinen paine saattaa olla kovaa. Se, että yhä uudelleen ja uudelleen nousemme ja kerromme asioista, joista ei sopisi puhua, ainakaan suorapuheisesti, vaatii poikkeuksellista rohkeutta, periksiantamattomuutta ja suoraselkäisyyttä.

– Nyt kun olemme hallituksessa ja ihan oikeasti meillä on mahdollisuus puuttua epäkohtiin, moni vanhaan valtaan instituutioiden ja rahan kautta ripustautunut on peloissaan ja vihainen – ja tekee kaikkensa sen estääkseen.

Perussuomalaiset vahvistuvat

Vaikka kuvaus kesästä on raadollinen, puistattavakin, ja antaa paljon syytä yhteiskunnalliseen huoleen, Purra katsoo, että perussuomalaisia koettu vain vahvistaa.

– Emme ole valmiita myymään periaatteitamme – tai toisiamme – vaikka ympärillä vyörytetään. Vaikka henkilöistämme rakennetaan paholaisia, joiden ajatukset ja seura saastuttavat. Emme lopeta puhumasta asioista, joista meidän toivottaisiin hiljenevän.

– Me olemme hallituksessa muuttaaksemme asioita, parantaaksemme rakkaan Suomemme tilaa, sen turvallisuutta, taloutta, kansalaisten hyvinvointia, vahvistaaksemme itsenäisyytemme ja oman päätösvaltamme arvoa. Tämä on osamme, perussuomalaisten tehtävä.

SUOMEN UUTISET