Eläköitynyt Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori ja historiantutkija Timo Vihavainen kaataa blogikirjoituksessaan täyslaidallisen mediaväen niskaan. Vihavainen katsoo median hylänneen todellisuuden kunnioittamisen ja sortuneen hihamerkkijournalismiin, jolla on vakavia vaikutuksia jopa Suomen kansainväliselle maineelle.

Professori Timo Vihavaisen mukaan niin sanotun ”laatulehdistön” kirjoittelun tasosta taannoisessa ja yhä jatkuvassa kampanjassa ei tarvitse enää enemmälti puhua.

Vihavainen katsoo median ryhtyneen tekemään niin sanottua hihamerkkijournalismia, joka perustuu olemattoman aiheen paisuttamiseen muka suureksi ongelmaksi ja kansainväliseksi skandaaliksi.

– Lehdistön surkea suoritus ei siitä parane, vaikka kuinka jankutettaisiin, että esimerkiksi lakia ei ole rikottu paljastettaessa yksityisiä viestejä ja luomalla aivan vääriä mielikuvia irrottamalla lausumia asiayhteyksistään, Vihavainen kirjoittaa blogissaan, jonka otsikko on Media -todellisuuden peili?

Viime aikoina esimerkiksi Helsingin Sanomien tilauksia on katkottu, ja muun muassa Yhdysvalloissa asuva oopperalaulaja Karita Mattila ilmoitti kyllästyneensä Hesarin nykytasoon.

Vihavainen katsookin median aliarvioineen yleisöään ja lukijoitaan.

– Tuoreita tietoja kampanjalehtien levikin kehityksestä ei vielä ole, mutta suunta lienee selvä. Tuskinpa monikaan parlamentaarista demokratiaa aidosti arvostava haluaa maksaa poliittisesti änkyröivästä roskajournalismista, joka elää yksityiselämän ”paljastuksilla”, fantasialla ja vihjailuilla.

Mielikuvitus lähti laukalle

Kuten useimmat tietävät, valtamedia yleensä viittaa kintaalla kaikelle kritiikille. Myös Vihavainen sivuaa aihetta.

– Asiaan kuuluu, että maineensa pilanneet lehdet ovat nyt sitten pahoittaneet mielensä ja paheksuvat kovin totisina itseensä kohdistuvaa arvostelua. Hesarin eilisessä pääkirjoituksessa selitettiin lehden käytöksen arvostelu suorastaan vapaan ja demokraattisen yhteiskunnan perustuksien horjuttamiseksi: valitessaan median vihollisekseen poliittinen liike päätyy haastamaan myös vallitsevan yhteisen käsityksen todellisuudesta, joka muodostuu paljolta median kautta … Näin astutaan polulle, joka vie yhä kauemmas yhteisestä jaetusta todellisuudesta ja suomalaisesta luottamusyhteiskunnasta.

– Sille tiellepä on tosiaan astuttu ja se on kyllä tehty nimenomaan sen journalismin toimesta, joka aivan uskomattoman sinnikkäästi puhaltaa omaa kuplaansa ja luo aivan todellisuudelle vieraita mielikuvia maamme rasistisuudesta ja peräti fasistisuudesta. Edes natsi-sanaa ei ole säästelty, kun mielikuvitus on päästetty valloilleen.

Medialle koittanut peiliharjoituksen aika

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti toukokuussa 2022 historiallisen puheen, jossa hän latasi suorat sanat Venäjän valtiojohdolle. Peiliin katsomisen kehotuksella Niinistö viittasi siihen, että Venäjä omilla toimillaan sai aikaan Suomen halukkuuden liittyä Natoon.

Myös Vihavainen suosittelee valtamedialle peiliharjoituksia.

– Kyllä lehdistön on nyt syytä ottaa peili käteensä ja miettiä, minkä arvoista on se hihamerkkijournalismi, josta se ei ole koskaan irtisanoutunut ja jota se taas on jatkanut huolimatta siitä, miten tuhoisaa se on paitsi normaalille poliittiselle elämälle, myös jopa maamme kansainväliselle maineelle. Pelkkä tyhmyys ei voi selittää asiaa, vaikka sillä varmasti on siinä suuri roolinsa.

Valtamedia tyypillisesti selittää kaikki toimensa ja spekulaatiot ”lehdistönvapaudella”.

– Mitä nyt tulee median yhteiskunnalliseen tehtävään ja siitä suoriutumiseen, ei sitä tietenkään voida mitata maassa vallitsevan lehdistönvapauden perusteella. Mitä vapaampaa on, sitä hurjempaa roskaa tietenkin myös sallitaan ja luultavasti toivotaan, että normaali, tasapainoinen kirjoittelu sentään nousisi vaikuttavimmaksi, kun ns. laatulehdistön tuskin ajatellaan sortuvan ns. roskajournalismiin, Vihavainen kirjoittaa.

Järkikeskustelu ei ole enää kunniassa

Tosiasioihin perustuva järkiperäinen keskustelu ei viime aikoina ole ollut kunniassa, Vihavainen katsoo.

– Sen sijaan, että olisi puhuttu suomalaisesta todellisuudesta ja kunnioitettu normaaleja parlamentarismin periaatteita, on esitetty fantastisia teorioita ”äärioikeiston” pesukarhusymboliikasta, ”silmäniskuista” ja ”koirapilleistä”. Ministerien vanhojen yksityisviestien yhteyksistään irrotettuja osia on esitetty ikään kuin jonkin salatun, mutta varmasti kaamean poliittisen ohjelman todisteina. Ja syypäänä tähän ovat tietenkin olleet itse ajojahdin kohteet, joiden todellista, kätkettyä olemusta ”tutkiva journalismi” ja ”nettietsivät” ovat paljastaneet, kuten heidän tehtäviinsä kuuluu…

– Tiellä totalitarismiinhan tässä tietenkin ollaan, jos tällaista toimintaa arvostellaan. Näin ainakin tapahtuu tällaisissa täysin fantastisissa kyhäelmissä, joiden premissit saadaan kääntämällä tosiasiat ensin yläsalaisin.

Lue Vihavaisen koko blogi tästä.

Suomen Uutiset