Helsingin Sanomien politikointiin ja veivaamiseen kyllästyneet kansalaiset ovat ryhtyneet urakalla katkomaan Hesarin tilauksia. Mukana on useita tunnettuja henkilöitä. Monet kertovat tilauksiensa lopettamisesta sosiaalisen median kanavillaan ja samalla kritisoivat sekä oudoksuvat Hesarin nykyistä tasoa.

Tilauksien peruuttajien joukossa on useita eturivin kansalaisia kuten Yhdysvalloissa asuva oopperalaulaja Karita Mattila. Hän ilmoittaa Twitterissa peruneensa tilauksen yksipuolisuuteen kyllästyneenä.

Mattilan kannanotto on saanut valtavasti huomiota. Tiistaina aamupäivällä Mattilan tviitillä oli lähes neljäsataatuhatta katselukertaa, ja tviittiä on myös jaettu ja lainattu ahkerasti. Mattilan tviitin kommenteissa laulajaa kannustetaan ja kiitellään, joskin myös Hesarin linjan kannattajia on saapunut paikalle.

Mattilalle tukensa osoittajia ja samaan johtopäätökseen tulleita on kuitenkin paljon, yksi heistä on Mattilan musiikkikollega Lasse Liemola.

Erikoinen jälkinäytös

Mattilan irtiotto Hesarista sai eilen erikoisen jälkinäytöksen, kun Mattila kertoi Hesarista saapuneesta oudosta yhteydenotosta. Mattilan ulostulo näyttää menneen HS:n toimittajien ihon alle.

Oudosta yksityisviestistä kirjoitti ensimmäisenä Stara.

Hesarin reaktio näyttäytyy poikkeuksellisena vastatoimena. Ajankohtais- ja satiiriblogi Päivän Byrokraatti arvuuttelee, onko Mattilasta kenties seuraavaksi tulossa epäedullinen artikkeli Helsingin Sanomiin, mutta laulajatar suhtautuu pohdiskeluun tyynesti.

Oudon viestin lähettäjä selvisi eilen

Eilen sosiaalisessa mediassa spekuloitiin kiihkeästi, kuka henkilö HS:n toimituksesta on ottanut yhteyttä Mattilaan. Asia ratkesi myöhään eilen illalla, kun kysymyksen nosti esille Lapin yliopiston oikeustieteen professori Mikko Vuorenpää.

Vuorenpäälle vastaa HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies Saska Saarikoski, joka tunnustautuu viestin lähettäjäksi, Saarikosken mukaan hänellä ei olisi mitään sitä vastaan, että Mattila julkaisisi hänen lähettämänsä viestin.

Vuorenpää ennakoi, että tuskinpa näin tulee tapahtumaan.

Sirkka-Liisa Anttilan mitta täyttyy

Hesarin kriitikoiden joukossa on myös entinen keskustan ministeri ja europarlamentaarikko Sirkka-Liisa Anttila, joka ehti olla tilaajana liki 60 vuotta. Anttila toteaa vuosikymmenien asiakassuhteen kylmenemisen syyn ytimekkäästi: mitta täyttyi.

Hesarin entisten tilaajien joukkoon ovat liittyneet niin ikään tietokirjailija Marttala sekä juristi Niiniaho:

Jo aikaisemmin keväällä HS:n toimituksellista linjaa kritisoitiin kapeaksi. Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas, Suomen Ekonomien puheenjohtaja Martin Paasi moittii Hesaria yksipuolisuudesta ja ilmoittaa, ettei pidä HS:n artikkeleita enää kummoisenakaan lähteenä.

Hesarin puolueettomuutta epäillään

Metsäntutkija, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Jyrki Kangas on ilmoituksensa mukaan myös katkaissut yli 50 vuotta jatkuneen Helsingin Sanomien tilauksensa. Hänenkin mittansa täyttyi.

Opettaja ja Terapu ry:n perustaja perustelee HS:n tilauksen lopettamista sillä, ettei hän voi enää luottaa Hesarin uutisoivan asioista puolueettomasti. Pihanurmi paheksuu myös HS:n nykylinjaa, jossa se on lähtenyt julkaisemaan suomalaisten poliitikkojen yksityisviestejä:

SUOMEN UUTISET