

Elinkeinoministeri Wille Rydman kommentoi kohuviestejään Verkkouutisten Sanna Ukkola Showssa. Asiasta keskustelivat Rydmanin ja Ukkolan lisäksi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala. / Verkkouutiset
Wille Rydman: Itsestään selvää, että kaikki sitoutuneet perustuslailliseen yhdenvertaisuuteen
Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla elinkeinoministeri Wille Rydmanin ex-tyttöystävälleen vuosia sitten lähettämiä viestejä, joita on muun muassa väitetty rasistisiksi. Rydman ei halua avata keskustelua viestien sisällöstä. Hän perusteli asiaa muun muassa sillä, että HS:n julkaisemaan artikkeliin kytkeytyy henkilöitä, jotka ovat poliisin esitutkinnassa häneen itseensä kohdistuvasta törkeästä kunnianloukkauksesta. Rydman vakuutti ohjelmassa, että hän on sitoutunut yhdenvertaisuuteen.
Verkkouutiset -median Sanna Ukkola Show:n vieraana ollut elinkeinoministeri Wille Rydman sanoo, että hän ei ryhdy käymään lisää julkista keskustelua Helsingin Sanomien julkaisemien yksityisviestien sisällöstä.
-Jos väitettyjä viestejä lähtisi kommentoimaan, samalla antaisi oikeutuksen sille, että yksityiseksi väitettyjä viestejä voidaan käsitellä julkisuudessa. Samalla joutuisin todennäköisesti myös kommentoimaan päättynyttä parisuhdetta ja siihen liittyviä asioita.
”..jo perustuslain tasolle on viety ihmisten yhdenvertaisuus ja se, että ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan minkään henkilöön liittyvän syyn vuoksi. On nähdäkseni itsestään selvää, että kaikki ovat näihin sitoutuneet.”
Helsingin Sanomien vuosi sitten julkaisemasta Rydmania koskevasta artikkelista on käynnissä poliisin esitutkinta, jossa rikosnimikkeinä ovat muun muassa törkeä kunnianloukkaus. Rydman ihmettelee sitä, että uuden HS-jutun tekoprosessissa Hesari on käyttänyt rikoksesta epäiltyä lähdettä sekä toimittajaa.
-Lehdistö on alentunut linjalle, jossa väitettyjä vuosien takaisia parisuhdeviestejä ruoditaan ja niistä pyritään tekemään skandaalia. Pidän tätä järkyttävänä. Nähdäkseni vastuullisten tahojen tulisi viheltää peli poikki, tällaista journalistista kulttuuria ei pidä hyväksyä.
Rasisti-termi on raskas leimakirves
Rydman vakuuttaa, että hän irtisanoutuu rasismista sellaisena kuin se on klassisesti ymmärretty. Rydman sanoo, että hän ei ole rasisti. Rydmanin mukaan termillä ”rasisti” eri ihmiset kuitenkin nykyään usein ymmärtävät erilaisia asioita.
-Sillä voidaan leimata ihmisiä mitä omituisimmin tavoin. Puhe ja sanat ovat aina kontekstisidonnaisia. Mutta jos kyse on konkreettisista asioista, niin jo perustuslain tasolle on viety ihmisten yhdenvertaisuus ja se, että ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan minkään henkilöön liittyvän syyn vuoksi. On nähdäkseni itsestään selvää, että kaikki ovat näihin sitoutuneet.
-Sitten on tietysti sellaisia, joiden mielestä mikä tahansa on rasismia. Sen vuoksi rasismi-termi on kärsinyt inflaatiota, ja sen käyttö on hieman hankalaa, koska ihmiset ovat ymmärtäneet sillä erilaisia asioita.
Tiedostusvälineillä oma vastuunsa Suomi-kuvasta
Rydmanilta kysyttiin myös, miten hän aikoo vienninedistämismatkoilla, esimerkiksi arabimaissa tai Saksassa kommentoida viestejä, jos ne nousevat esille.
Rydmanin mukaan julkisuudessa on usein liikkeellä erikoisia käsityksiä siitä, mitä vienninedistämismatkat tosiasiassa ovat.
– Kun tapaan ulkomaalaisia kollegoja, niin yksi jatkuva illalliskeskustelun aihe on aina, mitä kaikkea media on taas tehnyt, kokemuksia vaihdetaan eri maiden häikäilemättömästä mediakuluttuurista. Tiedotusvälineilläkin on siis oma vastuunsa siinä, millaista kuvaa Suomesta annetaan ulkomaille, Rydman sanoo.
Media on herätellyt myös keskustelua pääministeri Petteri Orpon johtaman hallituksen toimintakyvystä. Rydman arvelee että asiaan liittyy median pyrkimys saada ensin asiat näyttämään tietynlaisilta, minkä jälkeen asiat oikeastikin olisivat niin.
-Hallituksella on kuitenkin takanaan parlamentaarinen enemmistö ja niin kauan kuin asia on näin, hallitus on toimintakykyinen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


”Kun tunne saa vallan, ei todellisuudella ole enää merkitystä” – kansanedustaja Vilhelm Junnilalta vastine kuluneen kesän mediasyytöksiin

Emeritusprofessori Vihavainen mätkii Suomen valtamediaa sortumisesta roskajournalismiin – ”Pelkkä tyhmyys ei voi selittää asiaa”

Perussuomalaiset: Ministeri Rydman on käyttänyt perustuslaillisia oikeuksiaan itsensä puolustamiseen
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää