Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla elinkeinoministeri Wille Rydmanin ex-tyttöystävälleen vuosia sitten lähettämiä viestejä, joita on muun muassa väitetty rasistisiksi. Rydman ei halua avata keskustelua viestien sisällöstä. Hän perusteli asiaa muun muassa sillä, että HS:n julkaisemaan artikkeliin kytkeytyy henkilöitä, jotka ovat poliisin esitutkinnassa häneen itseensä kohdistuvasta törkeästä kunnianloukkauksesta. Rydman vakuutti ohjelmassa, että hän on sitoutunut yhdenvertaisuuteen.

Verkkouutiset -median Sanna Ukkola Show:n vieraana ollut elinkeinoministeri Wille Rydman sanoo, että hän ei ryhdy käymään lisää julkista keskustelua Helsingin Sanomien julkaisemien yksityisviestien sisällöstä.

-Jos väitettyjä viestejä lähtisi kommentoimaan, samalla antaisi oikeutuksen sille, että yksityiseksi väitettyjä viestejä voidaan käsitellä julkisuudessa. Samalla joutuisin todennäköisesti myös kommentoimaan päättynyttä parisuhdetta ja siihen liittyviä asioita.

”..jo perustuslain tasolle on viety ihmisten yhdenvertaisuus ja se, että ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan minkään henkilöön liittyvän syyn vuoksi. On nähdäkseni itsestään selvää, että kaikki ovat näihin sitoutuneet.”

Helsingin Sanomien vuosi sitten julkaisemasta Rydmania koskevasta artikkelista on käynnissä poliisin esitutkinta, jossa rikosnimikkeinä ovat muun muassa törkeä kunnianloukkaus. Rydman ihmettelee sitä, että uuden HS-jutun tekoprosessissa Hesari on käyttänyt rikoksesta epäiltyä lähdettä sekä toimittajaa.

-Lehdistö on alentunut linjalle, jossa väitettyjä vuosien takaisia parisuhdeviestejä ruoditaan ja niistä pyritään tekemään skandaalia. Pidän tätä järkyttävänä. Nähdäkseni vastuullisten tahojen tulisi viheltää peli poikki, tällaista journalistista kulttuuria ei pidä hyväksyä.

Rasisti-termi on raskas leimakirves

Rydman vakuuttaa, että hän irtisanoutuu rasismista sellaisena kuin se on klassisesti ymmärretty. Rydman sanoo, että hän ei ole rasisti. Rydmanin mukaan termillä ”rasisti” eri ihmiset kuitenkin nykyään usein ymmärtävät erilaisia asioita.

-Sillä voidaan leimata ihmisiä mitä omituisimmin tavoin. Puhe ja sanat ovat aina kontekstisidonnaisia. Mutta jos kyse on konkreettisista asioista, niin jo perustuslain tasolle on viety ihmisten yhdenvertaisuus ja se, että ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan minkään henkilöön liittyvän syyn vuoksi. On nähdäkseni itsestään selvää, että kaikki ovat näihin sitoutuneet.

-Sitten on tietysti sellaisia, joiden mielestä mikä tahansa on rasismia. Sen vuoksi rasismi-termi on kärsinyt inflaatiota, ja sen käyttö on hieman hankalaa, koska ihmiset ovat ymmärtäneet sillä erilaisia asioita.

Tiedostusvälineillä oma vastuunsa Suomi-kuvasta

Rydmanilta kysyttiin myös, miten hän aikoo vienninedistämismatkoilla, esimerkiksi arabimaissa tai Saksassa kommentoida viestejä, jos ne nousevat esille.

Rydmanin mukaan julkisuudessa on usein liikkeellä erikoisia käsityksiä siitä, mitä vienninedistämismatkat tosiasiassa ovat.

– Kun tapaan ulkomaalaisia kollegoja, niin yksi jatkuva illalliskeskustelun aihe on aina, mitä kaikkea media on taas tehnyt, kokemuksia vaihdetaan eri maiden häikäilemättömästä mediakuluttuurista. Tiedotusvälineilläkin on siis oma vastuunsa siinä, millaista kuvaa Suomesta annetaan ulkomaille, Rydman sanoo.

Media on herätellyt myös keskustelua pääministeri Petteri Orpon johtaman hallituksen toimintakyvystä. Rydman arvelee että asiaan liittyy median pyrkimys saada ensin asiat näyttämään tietynlaisilta, minkä jälkeen asiat oikeastikin olisivat niin.

-Hallituksella on kuitenkin takanaan parlamentaarinen enemmistö ja niin kauan kuin asia on näin, hallitus on toimintakykyinen.

SUOMEN UUTISET