Ukrainan eri tiedustelupalvelut toimivat aktiivisesti myös hyökkääjän miehittämillä alueilla sekä itse Venäjällä. Toiminnan ytimessä on tuomion täytäntöönpano siellä, minne oikeus ei yllä. Israelin tiedustelupalvelu Mossadin tyyliin kosto on armoton.

Jokaisen, joka pettää Ukrainan, tulittaa ukrainalaisia tai ampuu ohjuksia heidän koteihinsa pitäisi ymmärtää, että häntä seurataan ja oikeus on kerran tapahtuva, sanoo Ukrainan sotilastiedustelun (HUR) tiedottaja Andriy Cherniak The Economistissa.

Sotilastiedustelun edustajat vertaavat yksikköään mieluusti Mossadiin, Israelin häikäilemättömistä otteistaan kuuluun tiedustelunpalveluun.

Vertaus ei siinä mielessä ole kaukaa haettu, että Mossadin tappo-opit ovat asiaa tuntevien mukaan lähtöisin Neuvostoliiton salaisen poliisin erikoistehtävien osaston johtaja Pavel Sudoplatovilta. Tämä syntyi vuonna 1907 nykyisen Etelä-Ukrainan Melitopolissa ja vartuttuaan järjesti sabotaaseja, disinformaatiota, sieppauksia sekä salamurhia kautta maailman.

Sukellusveneen komentaja seurannassa

Ukrainan salamurhahistoria alkaa vuodesta 2015, jolloin Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan ja Donetskin sekä Luhanskin alueet. Ukrainan tiedustelupalvelu SBU perusti erikoisosaston eli viidennen direktoraatin miehityksen sabotoimiseksi.

Miehitetyillä alueilla toimii HUR:n ja SBU:n lisäksi SSO (GUR), jonka erikoisalaa on partisaanitoiminta Venäjällä.

Eräs eniten huomiota herättäneistä mahdollisista ukrainalaisten toimista on sukellusveneen komentaja Stanislav Rzhitskyn murha Venäjän Krasnodarissa viime heinäkuussa. Tuntemattomaksi jääneet henkilöt ampuivat Rzhitskyn tämän ollessa aamulenkillään.

Rzhitskyn väitetään komentaneen sukellusvenettä, joka heinäkuussa 2022 laukaisi kolme ohjusta Vinnytsjan kaupunkiin läntisessä Ukrainassa. Iskussa kuoli 28 ihmistä, joista kolme oli lapsia.

SUOMEN UUTISET