Aikoinaan neuvostoliittolaisille ja venäläisille rakennettiin tutkimuslaivoja Suomessa – asiasta sen suuremmin elämöimättä. Tänään vastaavat tutkimusalukset ovat huippusalaisten ydinaseprojektien lavetteja. Laivat rakennetaan Venäjällä ulkopuolisilta suljetussa kaupungissa mutta varustetaan osin länsimaisella tekniikalla.

Monitoimialus Akademik Aleksandrov luovutettiin tilaajalleen Venäjän pohjoiselle laivastolle keväällä 2020. Kaikkein salaisimpiin operaatioihin Arktisilla alueilla tarkoitettu laiva laskettiin vesille Valkoisen meren rannalla niukasti tunnetussa Severodvinskin kaupungissa vuonna 2017.

Aluksen varusteina on pienoissukellusveneitä ja se kykenee paikantamaan sekä tuhoamaan vedenalaisia viestintäkaapeleita ja kaasu- sekä öljyputkia. Aluksella testataan tiettävästi myös ydinkäyttöisiä ja ydinasein varustettuja vedenalaisia drooneja, joiden torjuminen olisi länsimaille hyvinkin hankalaa.

Liikemies syytteeseen tiedustelurikoksista

Jotakin aluksen strategisesta merkityksestä osoittaa ehkä se, että se on Venäjän armeijan pääesikunnan päällikön suorassa komennossa.

Arktisen vedenalaisen toiminnan ja länsimaisten komponenttien tärkeydestä Venäjälle kielinee myös Tukholmassa syyskuun alussa alkanut oikeudenkäynti. Syytteen törkeästä korkean teknologian vientirikoksesta on saanut venäläisruotsalainen 60-vuotias liikemies. Miehen epäilleen toimittaneen Venäjän asevoimille länsimaista mikroelektroniikkaa sekä optisia komponentteja.

– Asiakkaani on kiinniotostaan lähtien kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Voin vakuuttaa, että Säpon kuulusteluissa hän on ollut avoin ja kertonut läpinäkyvästi toimistaan, sanoo miehen puolustusasianajaja Ulrika Borg Svenska Dagbladetissa.

Sotilastiedustelun peitefirma

Syytetty on perustanut useita yrityksiä Ruotsiin vuosituhannen alusta lähtien. Yritykset ostivat ja veivät edelleen pääasiassa kehittynyttä elektroniikkaa. Syytetyllä on insinöörin koulutus, jonka hän on saanut Moskovassa. Kyseisessä oppilaitoksessa on koulutettu monet Venäjän ydinaseohjelman asiantuntijoista.

Syyttäjä Henrik Olinin mukaan syytetyn firmat ovat SvD:n mukaan ottaneet ohjeensa Venäjän sotilastiedustelu GRU:lta ja kyseessä on vakoilurinki. Saman suuntaisia ovat amerikkalaisten tiedusteluviranomaisten kommentit.

Monimutkaisen ja useassa eri maassa toimineen verkoston kautta Venäjälle on päätynyt puolen miljardin kruunun edestä pääasiassa kaksikäyttötuotteita, joita voidaan hyödyntää myös aseteollisuudessa ja joihin vaaditaan vientilupa.

Suomen yhteys katosi Venäjälle

Venäjän sotateollisuus on saanut käyttöönsä länsimaista muun muassa säteilysuojattuja prosessoreita, puolijohteita, työstökoneiden osia sekä pitkälle kehitettyjä optisia komponentteja.

Toki matkaan on lähtenyt tavallisempaakin tavaraa, kuten rib-veneitä, mahdollisesti arktisten erikoisjoukkojen käyttöön.

Syytteessä olevan miehen Suomessa asunut kumppani toimitti tiettävästi Venäjälle radioteknisiä komponentteja sekä tehotransistoreita. Kumppani karisti Suomen pölyt jaloistaan ja matkusti Venäjälle vuonna 2022, eikä häntä ole sen koommin maassamme nähty.

SUOMEN UUTISET