Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho puhui Euroopan neuvoston jäsenmaiden parlamenttien puhemiesten konferenssissa Venäjän hyökkäyssodan seurauksista ja Ukrainan jälleenrakentamisesta. Halla-aho painotti puheenvuorossaan Ukrainalle annettavan tuen horjumattomuutta ja vetosi tukitoimien nopeuttamisen puolesta.

Jussi Halla-ahon mukaan Venäjän kukistaminen Ukrainassa ei ole vain periaatteellinen kysymys, sillä Venäjän imperialistiset päämäärät eivät rajoitu Ukrainaan.

– Jos Venäjän sallitaan voittaa Ukrainassa missään määrin, se yllyttää maata uusiin ’eritysoperaatioihin’ tulevaisuudessa. Samoin muita maita, joilla on alueellisia tavoitteita.

Venäjä ei saa välttää vastuitaan

Halla-ahon mukaan Vladimir Putinille on tehtävä selväksi, että Ukrainan tukijat eivät väsy, eikä aika näännytystaistelussa ole tämän puolella. Hän peräänkuulutti Euroopalta yhteistyötä ja painavia investointeja materiaalituotantoon Ukrainan tueksi.

Puhemiehen mukaan on olennaisen tärkeää, ettei Venäjä vältä vastuuta Ukrainassa aiheuttamistaan tuhoista.

– Meidän on työskenneltävä kovemmin löytääksemme lainmukaiset keinot takavarikoida ulkomailla jäädytetyt venäläisvarat ja käyttää ne Ukrainan jälleenrakentamiseen. Kyse ei ole vain oikeudenmukaisuudesta, kyse on tulevan aggression ehkäisemisestä.

Uskoo vain Naton turvatakuita

Halla-aho huomautti, että yksityisten investointien houkutteleminen Ukrainan jälleenrakentamiseen on vaikeaa, jos maalla ei ole uskottavia turvatakuita.

– Venäjä uskoo vain Naton turvatakuita. Tunnistan kysymykseen liittyvät hankaluudet, mutta on silti todettava: emme olisi tässä tilanteessa, jos Ukraina olisi hyväksytty Natoon 15 vuotta sitten.

Halla-ahon mukaan Ukrainan tukijat ovat toimineet paljon päättäväisemmin kuin Putin kuvitteli. Toimia on kuitenkin nopeutettava, sillä epäröinti ja vitkastelu ovat Putinille heikkouden merkkejä, Halla-aho muistutti.

Irlannin Dublinissa järjestettävän puhemieskokouksen muut keskustelunaiheet ovat edustuksellisen demokratian haasteet epävakaina aikoina sekä se, miten tasa-arvo ja monimuotoisuus toteutuvat edustuksellisessa demokratiassa.

SUOMEN UUTISET