Venäjä on säätänyt lainsäädäntöuudistuksen, joka velvoittaa kaikki maan taksiyritykset jakamaan keräämiään henkilötietoja Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:lle. – Kuulostaa siltä, että maassa toimitaan vain maan tavalla, mutta venäläisen taksiyrittäjyyden lonkerot ulottuvat myös Suomeen. Nyt on viimeinen hetki kieltää venäläinen henkilötietokeräys, sanoo Perussuomalainen Nuoriso.

– Sen ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, että Venäjä pyrkii edistämään valtiollisia intressejään niin kansalaistensa kuin myös venäläisomisteisten yritysten kautta. Emme voi heilutella käsiämme ja todeta ettei mitään ole tehtävissä, kun kyse on puhtaasti tahtotilasta. Baltian maat ovat kykeneet kieltämään Yangon toiminnan omissa maissaan, joten miksei sitä ole jo kielletty Suomessakin? kysyy puheenjohtaja Lauri Laitinen.

Suomi entistä kiinnostavampi kohde

Yandex on venäläisen internet-alan yhtiö, joka omistaa Suomessakin useassa kaupungissa toimivan Yango-taksipalvelun. Huokeat hinnat houkuttelevat pahaa aavistamattomia asiakkaita, mutta millä hinnalla? Henkilötiedot päätyvät venäläisen tiedustelun kohteeksi.

– Samaan aikaan kun Venäjä on raakalaismainen Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssotansa vuoksi ansaitusti ennennäkemättömien pakotteiden kohteena, mahdollistamme me edelleen kansalaisiimme kohdistuvan tiedustelun.

– Suojelupoliisi on todennut Nato-jäsenyyden tekevän Suomesta entistä kiinnostavamman tiedustelukohteen. Yangon toiminnan kautta kerättävät henkilötiedot ja niiden jakaminen Venäjälle on niin näkyvää ja röyhkeää tiedustelua, että asia on otettava vakavasti ja siihen on puututtava välittömästi”, vaatii hallituksen jäsen Noora Korpela.

Suomalaiset suojattava tiedustelulta

Tietosuojavaltuutetulla ei ole mahdollisuuksia kieltää henkilötietojen jakamista muutoin kuin väliaikaisesti, joten nyt tueksi tarvitaan poliittista tahtotilaa ja päätöksentekoa.

Perussuomalainen Nuoriso vetoaa liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteeseen ja toivoo toimia Yangon toiminnan kieltämiseksi Suomessa.

– Suomi ja suomalaiset on suojattava itänaapurin tiedustelulta. Yango on kiellettävä, vaatii 3. varapuheenjohtaja Ami Kimanen.

SUOMEN UUTISET