Eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon mukaan Venäjän vetäytyminen Barents-yhteistyöstä on menetys ennen kaikkea Venäjälle itselleen. Halla-aho kommentoi Venäjän eroa Barentsin euroarktisesta neuvostosta tiistaina Rovaniemellä avatessaan Barentsin alueen 11. parlamentaarisen konferenssin.

– Venäjän alueet ja Venäjän kansa ovat hyötyneet yhteistyöstämme, joka keskittyy elintason nostamiseen, tiedon lisäämiseen ja ympäristön suojeluun yli rajojen, Jussi Halla-aho totesi.

– Emme voi pelastaa Venäjää siitä nurkasta, johon se on maalannut itsensä. Vain venäläiset itse voivat tehdä sen lopettamalla sodan ja ottamalla vastuun virheistään.

Barents-yhteistyö on jatkunut ilman Venäjää maaliskuusta 2022 alkaen, kun Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Tanska ja EU yhdessä tuomitsivat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja ilmoittivat, että Barents-yhteistyö Venäjän kanssa jäädytetään.

Viikko ennen Rovaniemen parlamentaarisen Barents-konferenssin alkua Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä yhteistyöstä kokonaan. Suomi pitää tärkeänä, että alueellinen Barents-yhteistyö Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä jatkuu.

Asukkaiden ääni kuuluviin

Halla-ahon mukaan Barentsin alueen tulevaisuudesta puhuttaessa pitää kuunnella alueen asukkaita ja etenkin nuoria. Myös saamelaisten näkemykset tulee hänen mukaansa huomioida yhteistyössä.

Rovaniemen konferenssiin osallistuu kansanedustajia Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Euroopan parlamentista sekä alkuperäiskansojen ja alueellisten yhteistyöjärjestöjen edustajia. Barents-kysymyksiä käsitellään tiistaina kolmessa paneelikeskustelussa. Keskiviikkona parlamentaarikot hyväksyvät kokouksen loppupäätelmät.

SUOMEN UUTISET