Suomen uusi linjaus siirtää kehitysyhteistyön painopistettä pois niiltä mailta, jotka tukevat Venäjän sotaa Ukrainassa, kerää kiitosta maailmalla. Suomen uuden kehitysyhteistyöpolitiikan suunnan on ilahtuneena pannut merkille myös venäläinen shakin maailmanmestari ja poliittinen aktivisti Garri Kasparov, joka kutsuu Suomen uutta linjaa ”todelliseksi solidaarisuudeksi”.

Maanantaina suurlähettiläskokouksessa puhunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio kertoi, että jatkossa Suomen valtiontalous asettaa reunaehdot hallituksen kaikelle toiminnalle, mikä tulee näkymään myös kehitysyhteistyön leikkauksina.

Tavion mukaan Suomen kehitysyhteistyössä siirrytään kahdenvälisistä maaohjelmista kohti kansalaisjärjestöjen toteuttamaa yhteistyötä. Maaohjelmissa ja pidemmän aikavälin kehitysyhteistyössä puolestaan keskitytään niihin valtioihin, jotka ottavat vastaan omia kansalaisiaan ja noudattavat kansainvälisiä sääntöjä eivätkä siten tue Venäjän sotaa Ukrainassa. Jatkossa Suomi ei siis halua tukea kehitysyhteistyöllä maita, jotka tukevat Venäjää.

Moraalisestikin tärkeä linjaus

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Tavio korostaa, että taloudellisten seikkojen ohella uusi linjaus on samalla myös moraalisesti tärkeä, koska Suomen hallitus haluaa jatkossakin osoittaa olevansa vahvasti Ukrainan tukijoukoissa.

Suomen uusi kehitysyhteistyöpolitiikan suunta on huomattu maailmalla. Asian on ilahtuneena pannut merkille esimerkiksi venäläinen shakin maailmanmestari ja poliittinen aktivisti Garri Kasparov, joka kutsuu Suomen suunnanmuutosta ”todelliseksi solidaarisuudeksi”.

– Tämä on juuri sitä, miltä todellinen solidaarisuus näyttää, kun kansanmurhahyökkäyksen kohteena olevaa liittolaista ei käsitellä pelkkänä siruna geopoliittisella pöydällä. Maailmassa on olemassa hyvää ja on myös pahaa, Gasparov kirjoittaa.

Kasparov tunnetaan pitkäaikaisena Putinin hallinnon kriitikkona. Viime vuonna vieraillessaan Helsingissä Gasparov kuvasi Venäjän toimien olevan jo ajautumassa pisteeseen, jossa monet Putinin hallinnon rakenteet alkavat hajoilla.

Suomen maakuva rakentuu todellisista teoista

Elinkeinoministeri Wille Rydman muistuttaa somekanavillaan, että loppupeleissä Suomen maakuva ja maine rakentuukin konkreettisten toimien perustalle, huolimatta siitä, että kuluneen kesän aikana monet kotimaiset tahot ovat pyrkineet sottaamaan Suomen kansainvälistä mainetta pitkälti tekaistujen kohujen avulla.

Suomen avustuspolitiikan linja on totisesti muuttumassa, monien mielestä realistisempaan suuntaan, sillä edellinen Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus pyrki vahvasti jatkamaan ja jopa lisäämään Suomesta ulkomaille suuntautuvia rahavirtoja, milloin milläkin verukkeella. Toukokuussa vihreiden silloisen puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan Suomen käyttämät rahat kehitysyhteistyöhön olisivat ”turvallisuuskysymys”.

Suomen Uutiset