Venäjän hyökättyä Ukrainaan alkoi kehitys, joka pistää turvallisuuspolitiikan maailmankirjat Euroopassa uusiksi. Ukrainan armeija on jo Venäjän armeijan veroinen ja Puola pistää vielä paremmaksi. Jopa vaateita rajojen tarkistuksiin saattaa olla tiedossa aseiden joskus vaiettua Ukrainassa.

Puola käyttää 4 prosenttia bruttokansantuotteestaan sotilasmenoihin. Se on enemmän kuin missään muussa Nato-maassa. Rahoista 40 prosenttia kuluu ase- ja materiaalihankintoihin.

– Kahden vuoden kuluessa meillä on Euroopan vahvimmat maavoimat, ilmoitti puolustusministeri Mariusz Blaszczak huhtikuussa Svenska Dagbladetin mukaan.

Puolan armeijan hovihankkija on hieman yllättäen Etelä-Korea. Niinpä maavoimien vahvuuteen tulee kulumaan 1 000 K2 Black Panther -taistelupanssarivaunua sekä 600 suomalaisillekin tuttua K 9 Thunder -panssarihaupitsia. Puolasta on tulossa Euroopan sotilaallinen suurvalta.

Putinin syytä miettiä toisenkin kerran

Suwalkin käytävä on alue Liettuan ja Puolan rajalla. Se erottaa Venäjään kuuluvan Kaliningradin alueen sekä sotilastukikohdan Valko-Venäjästä. Suwalkin käytävää on kutsuttu Naton Akilleen kantapääksi sekä Euroopan vaarallisimmaksi alueeksi.

Puolan armeijan tehtävä on osaltaan pysäyttää Venäjän ja Valko-Venäjän armeijat niiden mahdollisesti yrittäessä Itämeren rantaan ja syvemmälle Eurooppaan Suwalkin käytävän kautta. Samalla Venäjä käytännössä eristäisi Baltian Nato-maat muusta sotilasliitosta.

– Putinin on syytä miettiä toisenkin kerran, ennen kuin hän tekee huonon päätöksen hyökätä Puolaan, uhosi puolustusministeri Blaszczak vastaanottaessaan ensimmäisiä K2-tankkeja maaliskuun lopulla.

SUOMEN UUTISET