

LEHTIKUVA
Valtaosa venäläisistä tukee tutkimusten mukaan hyökkäystä Ukrainaan – se vain ei ole koko totuus
Venäläiset eivät juuri tunnu piittaavaan Ukrainassa käytävästä hyökkäyssodasta ja ihmisten loputtomista kärsimyksistä. Diktatuurissa vaikeneminen toki on kultaa ja sujuvan arjen edellytys. Ei kuitenkaan ole koko totuus eikä peilin vika, jos naama on vino.
Kokonaista 77 prosenttia venäläisistä tuki helmikuun lopussa hyökkäystä Ukrainaan. Vuotta aiemmin kansan tuki interventiolle oli 68 prosenttia. Luvut ovat peräisin mielipidemittauksiin erikoistuneelta riippumattomalta tutkimuslaitos Levadalta, joka Venäjällä luokitellaan ulkomaiseksi agentiksi.
Sotatoimia piti helmikuussa menestyksekkäänä 63 prosenttia vastaajista. Vuotta aiemmin 68 prosenttia oli sitä mieltä, että menestys siivittää sotilaallista erikoisoperaatiota. Pientä säröilyä kokonaiskuvaan tulee siitä, että puolet kansasta haluaisi Venäjän aloittavan neuvottelut rauhasta.
Elefantti olohuoneessa
Isovenäläiset näyttäisivät suhtautuvan myönteisesti sotaan, joka ei juurikaan tule silmille maan suurissa metropoleissa. Arojen ja vankiloiden kasvatit ovat saaneet puolustaa eliitin etuja vieraalla maaperällä.
Diktatuurin ja kansalaisten yhteinen vaikeneminen sodan todellisesta luonteesta näyttäisi olevan win-win-tilanne, kollektiivinen etu. Ja kollektivisoinnistahan laajalla Venäjänmaalla on kokemuksia jo sadan vuoden takaa.
Toimittaja Anna-Lena Laurén pohtii Dagens Nyheterissä, miksi hän keskustellessaan ihmisten kanssa Venäjällä tuntee kaiken aikaa ”elefantin läsnäolon olohuoneessa”.
– Venäjä on tänään diktatuuri, jossa häkki heilahtaa systeemin vastustajalle alta aikayksikön. En todellakaan odota, että ihmiset olisivat valmiita istumaan vuosikaudet vangittuina. En kuitenkaan ymmärrä, miksi he eivät voi tunnustaa edes itselleen sitä, mitä Venäjä tekee Ukrainassa.
Epäluottamus Venäjään totaalista
Kansainvälinen mielipide Venäjästä on Ukrainan intervention jälkeen kääntynyt yhä negatiivisemmaksi, erityisesti länsimaissa. Pew Research Centerin selvityksen mukaan Venäjä nähdään tänään enemmän tai vähemmän vihollisena.
Erityisesti näin on Puolassa, Ruotsissa, Australiassa, Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Listauksen 18 maan keskiarvo epäluottamukselle on 85 prosenttia. Pelkästään näiden lukujen perusteella on vaikeata nähdä mitään tietä entiseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viholliskuva interventio kansainvälinen mielipide elefantti olohuonessa kollektiivinen etu win-win-tilanne rauhanneuvottelut venäläisten enemmistö tuki hyökkäykselle Ukrainaan Anna-Lena Lauren sotilaallinen erikoisoperaatio Ukrainan sota Venäjän hyökkäys sotatoimet diktatuuri
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Raha ratkaisee kaiken Venäjällä: ”Järjestelmä ei ole korruptoitunut – korruptio on järjestelmä itse”

Halla-aho: Kremlin kaasulonkerot eurooppalaiseen päätöksentekoon mahdollistivat Putinin tyrannian nousun

Lisää tykinruokaa rintamalle: Venäjän hyökkäysarmeija turvautuu naisvankeihin ja pornoon

100 000 venäläistä ovat Ruotsin vaiettu varjoyhteiskunta – kuplaa hallitsee mafia ja lonkerot ulottuvat Kremliin asti, väittää kirjailija

Perussuomalainen Nuoriso vaatii: Veriviinat pois Alkon hyllyiltä

Yhden kuolema on toisen leipä: Venäjän eliitti lomailee Euroopassa miehitetyn Mariupolin jälleenrakennukseen tarkoitetuilla varoilla

Turvallisuuspolitiikan mannerlaatat liikkuvat Euroopassa: Puola varustaa Euroopan mahtavimman armeijan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää