Suomi lähettää Ukrainaan kolme miinojen raivaamiseen käytettävää Leopard 2 -raivauspanssarivaunua ja ostaa tilalle uusia Saksasta. Varsinaiset taistelupanssarivaunut pysyvät Suomen turvana. Suomi tukee Ukrainaa myös vaunujen huollossa. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää pitää Suomen tuoretta panssarivaunupäätöstä hyvin harkittuna.

– Suomesta lähetetään kolme raivauspanssarivaunua Ukrainaan. Nämä vaunut on tarkoitettu miinanraivaamiseen, eikä niissä ole tykkitornia. Tämä on mielestäni hyvä ratkaisu. Pitkän rajamme saamme turvattua, säilytämme puolustuskykymme, emmekä rajanaapurina eskaloi tilannetta, Juha Mäenpää kirjoittaa Facebookissa.

Suomi tarjoaa myös koulutusta

Puolustusministeri Mikko Savolan (kesk.) mukaan Suomesta Ukrainaan lähetettävät raivauspanssarivaunut on tarkoitettu miinojen raivaamiseen. Vaunuista ei löydy tykkejä, mutta niissä on konekivääri. Vaunun eteen on kiinnitetty miina-aura, jonka avulla se raivaa kulkureitin miinoitteen läpi itselleen ja sitä seuraaville vaunuille. Suomi tarjoaa Ukrainalle myös vaunujen käyttöön liittyvää koulutusta, jota on ministerin mukaan mahdollista järjestää muun muassa Puolassa.

Päätös ukrainalaisten kouluttamisesta on linjassa Mäenpään näkemysten kanssa. Hän otti jo aiemmin helmikuussa eduskunnassa kantaa asiaan.

– Suomella on nähdäkseni vankat perustelut osallistua Ukrainan tukemiseen erityisesti juuri sotilaallisen koulutustoiminnan muodossa. Kouluttamalla, opastamalla, neuvomalla ja jakamalla ajatuksia eivät opit meiltä mihinkään katoa. Tieto ja taito eivät jakamalla vähene, Mäenpää linjasi.

Ukrainaa tuettava kansallisesti järkevällä tavalla

Mäenpää otti aiheeseen kantaa jo tammikuussa.

– Ymmärrän täysin, että Ukrainaa pitää tukea, mutta ensisijaisesti meidän on pidettävä kiinni omasta puolustuksestamme. Leopardit ovat maavoimiemme selkäranka, puolustusvaliokuntaan kuuluva Mäenpää korosti.

Mäenpää nosti esiin Suomen maantieteellisen sijainnin Venäjän naapurissa ja arveli Ukrainan sodan johtavan voimistuvaan idän ja lännen globaaliin vastakkainasetteluun. Siinä tilanteessa ei hänen mukaansa ole varaa luopua omasta puolustuksesta. Ukrainalaisten koulutustuelle hän kuitenkin näytti vihreää valoa.

– Vaunuja voidaan kyllä lähettää Euroopasta, mutta ei niitä kannata ottaa valtiolta, jolla on 1 340 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Esimerkiksi Espanjalla on varastossa 350 Leopardia, eikä sen rajoilla ole näköpiirissä ulkopuolista uhkaa, hän huomautti.

Mäenpää viittasi panssariprikaatin komentajana toimineen kenraalimajuri (evp) Pekka Toverin näkemykseen, jonka mukaan Eurooppa löytää kyllä ratkaisun, jossa vaunuja otettaisiin sieltä, missä uhka on pienempi.

Suomen Uutiset