Neljätoista Vaasan vaalipiirin kansanedustajaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen lentotoimintaharjoitusten toteuttamisesta Kauhavalla. Mukana on edustajia kaikista vaalipiirissä läpipäässeistä eduskuntapuolueista.

Edustajat kysyvät:

– Millä tavalla hallitus aikoo varmistaa sen, että Kauhavan lentotoimintaharjoitukset järjestetään eduskunnan tahdon ja siihen tarkoitukseen myönnetyn määrärahan mukaisesti?

Pidetty harjoituspaikka Ilmavoimien lentäjille

Kauhavan lentokenttä (virallisesti lentopaikka) on yksi viidestä mittasuhteiltaan ykkösluokan tukikohtaa vastaavista lentokentistä Suomessa. Kiitoradan pituus on 2 700 metriä ja leveys 60 metriä. Lisäksi kentällä on täysimittainen rullaustie. Kantatiellä 63 kentän läheisyydessä on varalaskupaikka, jolta on asfaltoitu yhteys lentokenttäalueelle.

– Vuosien 2012—2015 puolustusvoimauudistuksessa varuskunnan toiminta päättyi Kauhavalla vuoden 2014 lopussa. Tämän jälkeen lentokenttä on ollut paitsi harrastelijailmailun käytössä myös erittäin pidetty lentoharjoituspaikka Ilmavoimien lentäjille, sillä ilmatila ja puitteet harjoituksille ovat erittäin hyvät, edustajat huomauttavat.

– Kun huomioidaan nykyinen maailmanpoliittinen tilanne, Kauhavan edullinen strateginen sijainti sekä kentän mittasuhteet ja tukikohtafasiliteetit, on kentän ylläpitäminen ja harjoituskäyttö sekä kansallisen että Nato-liittolaisten puolustuksen kannalta perusteltua ja tarpeellista, he jatkavat.

Tämän vuoden harjoitustilanne vielä auki

Kirjallisessa kysymyksessä muistutetaan, että eduskunta on talousarvioaloitteissaan osoittanut vuosille 2021, 2022 ja 2023 vuosittain Ilmavoimien toimintamäärärahoihin summan Kauhavalla toteutettavia lentotoimintaharjoituksia varten.

Esimerkiksi vuonna 2022 valtiovarainvaliokunnan mietinnössä todettiin: ”Valiokunta lisää momentille 250 000 euroa Kauhavalla toteutettaviin lentosotaharjoituksiin.” Vuosina 2021 ja 2022 harjoituksia toteutettiin kumpanakin kaksi, ja harjoituksiin liittyvistä käytännön järjestelyistä sovittiin alueen nykyisen kotimaisen omistajan kanssa hyvissä ajoin.

– Tämän vuoden osalta tilanne Kauhavan lentotoimintaharjoitusten suhteen on edelleen täysin auki. Ilmavoimat ei ole 20.9.2023 mennessä ilmoittanut harjoituksen ajankohtaa. Eduskunta on kohdentanut Ilmavoimille määrärahat Kauhavan lentotoimintaharjoituksiin laajalla yksimielisyydellä ja poliittisella konsensuksella yli puoluerajojen, kansanedustajat päättävät.

Mukana kirjallisessa kysymyksessä on 14 Vaasan vaalipiirin kansanedustajaa: Juha Mäenpää (ps.), Mauri Peltokangas (ps.), Pia Sillanpää (ps.), Anne Rintamäki (ps.), Joakim Strand (r.), Anders Norrback (r.), Peter Östman (kd.), Mikko Ollikainen (r.), Antti Kurvinen (kesk.), Paula Risikko (kok.) Kim Berg (sd.), Janne Jukkola (kok.), Matias Mäkynen (sd.) ja Mikko Savola (kesk.).

Suomen Uutiset