

LEHTIKUVA
Koskela: Satakunnasta Nato-maakunta
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela korosti kotimaakuntansa Satakunnan puolustuspoliittista merkitystä eduskunnan käsitellessä keskiviikkona puolustusministeriön hallinnonalan vuoden 2023 budjettia.
– Väistämättä näyttää siltä, että lähiaikoina Naton ovet aukeavat, vaikka Unkari ja Turkki sisäpoliittisista syistä vielä hankaavatkin vastaan. On meille hyväksi, että kansa näyttää olevan laaja-alaisesti Nato-jäsenyyden takana. Tuleva Nato-jäsenyys pakottaa meidät tarkastelemaan uudelleen maantieteellisen sijaintimme merkitystä ja koko Suomen moninaisia turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia, Jari Koskela toteaa.
Nato-jäsenyys vaatii investointeja
Satakunnan puolustuspoliittista roolia korostaa Suomen maavoimien suurimman yksittäisen joukko-osaston Porin prikaatin sijainti. Porin prikaatilla on varuskunnat niin maakunnan pohjois- kuin eteläosassakin, Säkylässä ja Niinisalossa. Niinisalon varuskunnan Pohjankankaan harjoittelualueet ovat koko Euroopan mittavimpia ja siellä on jo nyt järjestetty lukuisia kansainvälisiä sotilasharjoituksia. Tänä vuonna järjestetyissä harjoituksissa on ollut mukana lukuisia Nato-maita.
– Nato-jäsenyys vaatii Suomelta investointeja. Näkisin tarpeellisena, että rautatieyhteys Porin syväsatamasta Niinisaloon kunnostettaisiin. Ratakäytävähän siinä on jo valmiina. Tämä mahdollistaisi raskaan puolustuskaluston kuljettamisen raiteita pitkin satamasta varuskunta-alueelle. Uskon, että Porin kaupungilla on halukkuus tehdä satamalle pienet vaadittavat korjaukset. Pidemmällä tähtäimellä toivon tietysti, koko Suomen kehäradan avaamista, jotta Itä-Suomen tavaraliikenteelle aukeaisi suora reitti Länsi-Suomen eri satamiin, Koskela sanoo.
Auttaa koko Suomea
Koskelan mielestä Satakuntaan on mahdollista muodostua Naton myötä merkittävä puolustuspoliittinen keskittymä, jossa toiminta pyörii varuskunta-alueiden sekä Porin ja Rauman satamien ympärillä. Tämä hyödyttäisi varmasti myös koko maakunnan yrittäjyyttä ja työllisyyttä. Koskela nostaa satamien lisäksi esiin myös Porin lentokentän ja esimerkiksi Niinisalon varalaskupaikan, joiden arvo voi nousta Nato-jäsenyyden myötä.
– Yksi kehittämiskohde olisi myös Porin pelastusharjoitusalueen toiminnan laajentaminen nykyisestä. Pori sijaitsee sopivasti Säkylän ja Niinisalon varuskunta-alueiden välissä. Olisi kansainvälisten harjoitusjoukkojenkin kannalta hyvä, että enemmän koulutusta voitaisiin tarjota tässä lähellä eikä uutta erillistä harjoituskeskusta tarvitsisi perustaa, Koskela pohtii.
Koskela uskoo, että Satakunnan puolustuspoliittisen aseman vahvistaminen auttaa koko Suomea. Satakunnalla on mahdollisuus lanseerata itsensä koko Suomen Nato-maakuntana.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puisto: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys syventää yhteistyötä myös Baltian maiden kanssa

Naton Madridin kokous oli viesti entistä vaarallisemmasta maailmasta

Nato linjasi Venäjän olevan suora uhka – Halla-aho: ”Euroopan on alettava kantaa enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan”

Antikainen: Venäjän hyökkäys Ukrainaan korostaa kotimaisen puolustustarviketuotannon merkitystä

Immonen ja Antikainen: Turvallisuuspoliittinen tilanne on kiristynyt – raja-aidan rakentaminen itärajalle on aloitettava viipymättä

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat kysyvät Kauhavan lentotoimintaharjoituksista – kentän ylläpitäminen sekä kansallisen että Nato-liittolaisten puolustuksen kannalta tarpeellista
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.