Koulujen ilmastolakkoja masinoimalla julkisuuteen noussut Greta Thunberg on aina herättänyt suuria tunteita. Tällä kertaa hänen somekirjoituksensa johtivat syytöksiin juutalaisvastaisuudesta ja mustekalan käyttämisestä antisemitistisenä piilosymbolina. Israelin opetusministeriö ilmoitti ”canceloivansa” Gretan, koska tämä ei enää kelpaa koululaisten roolimalliksi.

Ilmastovaikuttaja Greta Thunberg aiheutti närää perjantaina julkaisemalla Twitterissä palestiinalaismyönteisen kirjoituksen, jossa hän ilmaisi solidaarisuutta Palestiinalle ja Gazalle.

Thunberg vaati välitöntä tulitaukoa sekä ”oikeutta ja vapautta” palestiinalaisille. Lisäksi hän jakoi Instagram-tilillään Saksassa asuvan Palestiina-aktivistin viestin, jossa sanottiin, että Gazassa on meneillään ”kansanmurha”.

”Lakaisee terroriteot maton alle”

Israelin puolustusvoimien virallisena tiedottajana Euroopassa toimiva Arye Sharuz Shalicar sydämistyi Thunbergin somepostauksista niin pahasti, että hän leimasi Greta Thunbergin ja kaikki tämän kanssa samaa mieltä olevat ”terrorismin tukijoiksi”, kertoo Politico-nettilehti.

– Se, mitä Greta nyt tekee osoittamalla solidaarisuutta Gazalle ja jättämällä sanomatta sanaakaan joukkomurhatuista israelilaisista osoittaa, että hän ei ole oikeasti palestiinalaisten puolella, vaan haluaa lakaista palestiinalaisten ja Hamasin ja Islamilaisen jihadin tekemät terroriteot maton alle kuin niitä ei olisikaan, Shalicar kommentoi Politico-lehdelle.

Myöhemmin Shalicar pyysi anteeksi ”tuskan kirvoittamia” sanojaan Thunbergin kannattajilta ja totesi, että hänen puheensa eivät edusta Israelin puolustusvoimien virallista kantaa eivätkä edes hänen omia näkemyksiään.

Mustekalakohu

Thunbergin Twitter-postauksen liitteenä on kuva, jossa hän ja kolme muuta nuorta naista pitävät esillä erilaisia plakaatteja. Yhden kyltissä lukee ”Vapaa Palestiina”, toisessa vaaditaan ”ilmasto-oikeutta”, kolmas sanoo, että ”Tämä juutalainen on Palestiinan puolella”. Greta ilmoittaa kyltissään tukevansa Gazaa.

Alkuperäisessä kuvassa näkyi Gretan vieressä oleva pehmolelu, joka esittää mustekalaa. Samanlaista pehmolelua kaupitellaan nettikaupoissa selityksellä, että ”käännettävä, väriään vaihtava mustekala auttaa autisteja ilmaisemaan tunteitaan”. Kyseessä voi myös olla ihan tavallinen, mustekalan muotoinen pehmolelu, jolla ei ole mitään tekemistä autismin tai antisemitismin tai minkään kanssa.

”Vanha juutalaisvastainen symboli”

Koska nykyään kaikkien asioiden ylitulkitseminen on muotia, jotkut halusivat nähdä Gretan mustekalan juutalaisvastaisena symbolina, koska maapalloa lonkeroillaan kahmivaa mustekalaa on joskus muinoin käytetty pilapiirroksissa ”juutalaisten maailmanvallan” vertauskuvana.

Lopulta Greta joutui poistamaan alkuperäisen twiittinsä ja laittamaan tilalle uuden, jossa oli sama tekstisisältö, mutta jossa mustekala oli leikattu pois kuvasta. Saateviestissä hän kirjoittaa, ettei itse ollut tietoinen mustekaloihin mahdollisesti liittyvästä symboliikasta. Lisäksi hän tuomitsee antisemitismin jyrkästi sen kaikissa muodoissa.

Israelin opetusministeriö vihaisena

Israelin puolustusvoimien tiedottaja ei ollut ainoa Greta Thunbergiin suivaantunut viranomaistaho. Jerusalem Post -sanomalehden nettiversion mukaan Israelin opetusministeriö aikoo poistaa kaikki viittaukset Greta Thunbergiin.

Opetusministeriö korostaa, että Hamas on terroristijärjestö, joka on vastuussa 1 400 viattoman israelilaisen murhaamisesta ja yli kahden sadan ottamisesta panttivangiksi. Asettumalla tukemaan tällaista toimintaa Thunberg on tehnyt itsensä kelvottomaksi toimimaan koululaisten roolimallina ja inspiraationa Israelissa.

SUOMEN UUTISET