Israelin keskustavasemmistolaisen työväenpuolueen johtajan mukaan vasemmistossa ympäri maailmaa on jotain ”pahasti vialla”. Hän viittaa länsimaisten vasemmistolaisten taipumukseen myötäillä islamistisia militanttiryhmiä, jotka vastustavat naisten oikeuksia ja seksuaalivähemmistöjä.

Yli kuukausi sitten Hamas hyökkäsi Israeliin tappaen noin 1200 ja kaapaten n. 240 ihmistä. Israelin vastahyökkäyksen myötä Hamasin johtama Palestiinan terveysministeriö väittää palestiinalaisuhrien luvun nousseen jo yli 11 000:een.

Konfliktin alusta lähtien Euroopassa ja Yhdysvalloissa on nähty erityisesti Palestiinaa tukevia mielenosoituksia. Äärimmillään mielenosoituksissa on huudettu ”Allahu Akbar” ja nähty avointa juutalaisvihamielisyyttä.

Yleisempää on, että mielenosoituksissa ympäri maailman toistuu iskulause ”from the river to the sea!”. Juutalaisten ja israelilaisten näkökulmasta iskulause kyseenalaistaa koko Israelin valtion oikeuden olemassaoloonsa. Palestiinalaismieliset puolestaan väittävät, että huuto vastustaisi lähinnä palestiinalaisalueiden miehitystä.

Mielenosoituksia on nähty jopa länsimaisten yliopistojen kampuksilla. Vasemmistolaisiksi julistautuvat mielenosoittajat ovat osoittaneet tukeaan Hamasille, joka on luokiteltu terroristijärjestöksi Yhdysvalloissa, EU:ssa ja Isossa-Britanniassa.

Ranskan äärivasemmistolaisen Alistumaton Ranska -puolueen johtaja Jean-Luc Mélenchon välttelee kutsumasta Hamasia terroristijärjestöksi. Puolue oli ainut, joka ei osallistunut antisemitismin nousua käsitelleeseen kokoontumiseen. Vastaavasi Ison-Britannian työväenpuolueen johtaja Keir Starmer on saanut kritiikkiä vasemmalta, koska hän ei ole vaatinut tulitaukoa Israelin vastayökkäyksen jälkeen.

”Minusta vasemmalla tapahtuu jotain todella pahaa tällä hetkellä”, kommentoi Israelin työväenpuolueen johtaja Merav Michaeli POLITICO-lehden haastattelussa. ”Tässä hyökkäyksessä kävi hyvin hyvin selväksi, että ihmiset, jotka pitävät itseään demokraattisina ja liberaaleina, tukevat totalitaristista terroristihallintoa, joka sortaa naisia ja sateenkaariyhteisöä.”, Michaeli kuvaili kansainvälisessä vasemmistopuolueiden kokouksessa Espanjassa viime viikolla.

Jotkut poliitikot vasemmalla laidalla ovat syyttäneet tästä väkivallan kierteestä yksinomaan Israelia. ”Mitä enemmän kuljetaan vasemmalle, sitä enemmän siellä sekoillaan ja suuresti. Jotain meni vikaan matkan varrella.”, Michaeli kertoi POLITICOlle muistuttaen, että toisaalta lähempänä poliittista keskikenttää löytyy myös selvää tukea Israelille.

”En ymmärrä, miten jihadin puolesta huutaminen ja juutalaisten massamurhaaminen edes olisi Palestiinan tukemista.”, hän lisäsi. ”Minusta on tärkeää korostaa näille ihmisille, että jos et tuomitse selväsanaisesti Hamasia ja kaikkea, mitä se tekee Gazassa palestiinalaisille, tuet heitä omalta osaltasi.”

Itse Israelin hallituksessa istuneena ministerinä Michaeli on tunnettu pääministeri Benjamin Netanyahun pitkäaikainen kriitikko. Lokakuun iskujen jälkeen hän on kuitenkin kohdistanut enemmän huomiota kansan yhteiseen huoleen ja traumoihin. Hänen mukaansa hyökkäyksen kohteena olivat israelilaiset riippumatta siitä, olivatko he rauhan aatteen kannattajia tai nk. kahden valtion mallin puolestapuhujia.

Michaelin mukaan aselevon vaatiminen tarkoittaisi vain Hamasille lupaa ja mahdollisuutta aseistautua, varastaa ruokaa, vettä, lääkkeitä ja polttoainetta palestiinalta ja vahvistaa asemiaan uutta hyökkäystä varten. Länsimaissa nähdyt vaatimukset tulitauolle hän näkee ”PR:nä”, imagollisena myyräntyönä Hamasin hyväksi.

Hän pitää kohtuuttomana syyttää Israelin armeijaa tuhansista gazalaisista siviiliuhreista, kun Hamas käyttää siviilejä tarkoituksella ihmiskilpenään: ”He ovat sijoittaneet kaiken, sotilasvarusteet, ohjukset ja päämajansa keskelle kaikista vilkkaimpia siviilialueita.”

Michaeli näkee, ettei EU ole toiminut riittävän ponnekkaasti painostaakseen Hamasia palauttamaan 240 kaappaamaansa israelilaista panttivankia: ”Olisin mielelläni kuullut muutakin kuin vain pelkän maininnan, verrattuna siihen, miten paljon he puhuvat Gazan humanitaarisesta avuntarpeesta.”

Vasemmiston ja islamistien epäpyhä liitto on ällistyttänyt suurta yleisöä jo vuosikausia. Loppuvuoden tapahtumien myötä keskustelu nousi jälleen tapetille. Suomen Uutiset on seurannut keskustelua aktiivisesti ja käsitellyt aihetta ajankohtaisista näkökulmista: Miten intersektionaalinen feminismi ja antirasismi ovat ajaneet juutalaisvihamielisyyttä valtavirtaan? Miten intersektionaalinen sortoteoria toimii ihmeellisenä liimana länsimaisten wokettajien ja islamistien välillä?

SUOMEN UUTISET