Viime viikolla Harvardin ja Pennsylvanian yliopistojen sekä Massachusetts Institute of Technologyn rehtorit olivat Yhdysvaltain edustajainhuoneen kuultavana antisemitismistä. Kysymysten kiertely sai aikaan kansainvälisen kohun. Viikon loppuun mennessä Pennsylvanian yliopiston rehtori Liz Magill jätti tehtävänsä. Samalla myös yliopiston hallituksen puheenjohtaja Scott L. Bok ilmoitti eroavansa. Edustajainhuoneen kuultavana olleen Harvardin rehtori Claudine Gayn väitetään plagioineen osia väitöskirjaansa ja rikkoneen Harvardin yliopiston akateemisia sääntöjä. Yliopiston väitetään myös osallistuneen plagiointitapauksen peittelyyn. Miljardööri ja talousvaikuttaja Bill Ackman vaatii myös Harvardin ja MIT:n rehtoreiden eroa ja kertoo loppuvuoden kohujen maksaneen Harvardin yliopistolle jo yli miljardi dollaria.

Poliittinen draama amerikkalaisten huippuyliopistojen ympärillä kiihtyy. Perjantaina Suomen Uutiset raportoi tuoreesta antisemitismikohusta, joka alkoi amerikkalaisten huippuyliopistojen rehtoreiden kuulemisesta Yhdysvaltain edustajainhuoneessa. Harvardin ja Pennsylvanian yliopistojen sekä Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) rehtoreilta kysyttiin, onko juutalaisten kansanmurhan vaatiminen yksiselitteisesti vastoin yliopistojen normeja. Rehtorit kiertelivät kysymystä ja sanoivat, että ”se riippuu kontekstista”. Linjaukset herättivät laajaa kansainvälistä huomiota ja kirvoittivat ankaraa kritiikkiä Valkoista taloa myöten.

Kohu kärjistyi nopeasti. Edustajainhuoneen kuultavana ollut Pennsylvanian yliopiston rehtori Liz Magill ilmoitti viikonloppuna eroavansa tehtävistään. Huomio kohdistuu nyt kahteen kohurehtoriin, jotka jatkavat vielä virassaan. Vaikutusvaltaisilta tahoilta on vaadittu myös Harvardin yliopiston Claudine Gayn sekä MIT:n Sally Kornbluthin eroa. Heti viikonvaihteessa Gay joutui keskelle uutta kohua. Hänen väitetään kopioineen väitöskirjaansa osia muiden julkaisuista ilmoittamatta asianmukaisesti alkuperäisiä lähteitä.

Pennsylvanian yliopiston rehtori erosi

Lauantaina Pennsylvanian yliopiston hallituksen puheenjohtaja Scott L. Bok kirjoitti, että Magill oli hakenut vapaaehtoisesti eroa rehtorin virastaan. Viestissä kerrottiin, että Magill kuitenkin pysyisi osana yliopiston vakituista henkilökuntaa.

Pian tämän jälkeen myös Bok ilmoitti eroavansa tehtävistään. Yliopiston opiskelijalehdessä julkaistussa ilmoituksessa Bok kertoi: ”Päätin, että tämä on minulle oikea aika lähteä.” Yliopiston tiedottaja vahvisti Bokin eroilmoituksen.

Bokin eroilmoituksen jälkeen hallituksen varapuheenjohtaja Julie Platt nimitettiin väliaikaiseksi puheenjohtajaksi. Platt toimii myös Pohjois-Amerikan juutalaisyhdistysten liiton puheenjohtajana. Hän kommentoi, että johtajien vaihdos oli ”välttämätöntä”.

”Toimittuani yliopiston hallituksen varapuheenjohtajana viime kuukausina olen tehnyt paljon töitä nostaakseni esille kampuksella sikiävää antisemitismiä. Valitettavasti emme ole saaneet aikaan riittävää edistystä siihen nähden, mitä olisi pitänyt, ja mitä olisimme halunneet saada aikaan.”, hän sanoi.

”Nähdäkseni, jos tarjolla on valinta oikean ja väärän väliltä, kolme yliopistorehtoria mokasi Yhdysvaltain edustajainhuoneen edessä.”, hän lisäsi. ”Yliopiston johtajien vaihdos oli siihen nähden välttämätöntä ja asianmukaista.”

Harvardin yliopiston rehtori keskellä plagiointikohua

Harvardin yliopiston rehtori Gayn väitetään plagioineen osia hänen väitöskirjastaan. Gay väitteli tohtoriksi Harvardin yliopistossa politiikantutkimuksesta vuonna 1997. Hänen väitöskirjansa käsitteli rotuteemoja. Journalisti ja Manhattan Instituten tutkija Christopher F. Rufo julkaisi sunnuntaina kattavan raportin Gayn väitöskirjasta ja väitetystä plagioinnista.

”[Chris Brunet] ja minä olemme saaneet dokumentaation, joka osoittaa Harvardin rehtorin Claudine Gayn plagioineen useita kohtia hänen väitöskirjastaan ja rikkoneen näin Harvardin sääntöjä akateemisesta rehellisyydestä.”, Rufo kirjoitti viestipalvelu X:ssä. ”Tämä on pommi.”

Vähiten vakavassa esimerkissä Gayn näytetään esittäneen omana tekstinään lähes sanatarkasti toisten tutkijoiden aikaisemmassa tutkimuspaperissa julkaistua tekstiä. Vaikka toisilta lainattuja ajatuksia esittäisi omin sanoin lähdeviitteen kera, tällaisissa tapauksissa Harvardin säännöt kieltävät opiskelijoiltaan ja tutkijoiltaan toisten tekstin sanatarkan kopioimisen. Edellytyksenä on tekstin uudelleenmuotoilu. Säännöissä varoitetaan, että muuten kyse on plagioinnista.

Vakavammassa esimerkissä Gayn näytetään kopioineen sisältöä toisesta aikaisemmasta tutkimuksesta ilman lähdeviitteitä. Tämä on jyrkästi vastoin Harvardin sääntöjä ja yleisiä tieteellisen kirjoittamisen periaatteita. Rufo muistuttaa, että säännöt edellyttävät aina aineistojen alkuperän ilmoittamista.

Gayn näytetään myös kopioineen väitöskirjaansa kokonaisen liiteosion häntä ohjanneen professori Gary Kingin kirjasta. Vaikka Gay viittaa Kingin kirjaan ohimennen myöhemmässä kohtaa liitettä, hän ei tuo läpinäkyvästi esille, että koko osio perustuu juurta jaksaen professori Kingin alkuperäiseen käsitteistöön ja kieleen.

Tiistaina New York Post kertoi, että Harvardin yliopisto oli osallistunut plagiointikohun peittelyyn ja lähettänyt lakimiehet lehden perään. Yliopisto oli tutkinut plagiointia jo viikkoja ennen kuin tapaus tuli julkisuuteen. Harvard tunnusti tutkineensa plagiointia vasta, kun ulkopuoliset tahot nostivat asian esille. Yliopisto oli kuitenkin hiljaa siitä, että se oli lähettänyt lakimiehiä uhittelemaan asiaa käsitelleelle New York Postille.

Suomessa taloustieteen professori Matti Virén kommentoi tapausta viestipalvelu X:ssä:

”En tiennytkään, että plagioinnin voi korjata jälkikäteen.. mutta Harvardissa sekin on mahdollista. Tosin vain DEI (diversity, equity, and inclusion) -porukalle.”

Kohu on tullut kalliiksi ja kiihtyy entisestään

Harvardin yliopistosta valmistunut miljardööri ja finanssitalo Pershing Squaren toimitusjohtaja Bill Ackman vaatii rehtori Claudine Gayn eroa. Ackmanin mukaan Gayn saamattomuus kampuksella esiintyvän antisemitismin taltuttamisessa on maksanut yliopistolle jo yli miljardi dollaria.

”Lyhyen rehtorin virkansa aikana Claudine Gay on vahingoittanut Harvardin yliopiston mainetta enemmän kuin kukaan muu meidän lähes 500-vuotisen historiamme aikana.”, Ackman kirjoitti Harvardin johdolle osoittamassaan kirjeessä.

”Rehtori Gayn epäonnistuminen on johtanut yliopistolle miljardien dollarien arvoisten lahjoitusten pysäyttämiseen ja perumiseen. Olen henkilökohtaisesti tietoinen, että pieni joukko avokätisimpiä Harvardista valmistuneita juutalais- ja ei-juutalaistaustaisia tukijoita on perunut lahjoituksensa. Minua on liitetty sähköpostiketjuihin, ja minulle on välitetty kopioita kirjelmistä, jotka on osoitettu rehtorille ja yliopiston hallitukselle lahjoitusten perumiseen liittyen.”

Ackman vaatii myös edustajainhuoneen kuultavana olleen MIT:n rehtori Kornbluthin eroa. ”MIT:n hallitus, tehdään diili. Jos erotatte rehtori Kornbluthin viipymättä, niin lupaan, etten kirjoita teille kirjettä.”, hän kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Näillä näkymin kiista laajenee, ja jännitteet kasvavat. Ackmanin lisäksi republikaanipoliitikkojen suunnalta on kuultu vaatimuksia Gayn ja Kornbluthin erottamisesta. Myös konservatiivinen Kansallinen tieteenharjoittajien yhdistys (National Association of Scholars) vaatii Gayn eroa. Vastaavasti Harvardin ja MIT:n instituutiot ovat osoittaneet istuville rehtoreilleen tukea.

SUOMEN UUTISET