

Harvard-opiskelijoiden vetoomus: tutkinnot mitätöitävä yliopistosta valmistuneilta Trumpin liittolaisilta
Harvardin yliopiston opiskelija-aktivistien vetoomuksessa vaaditaan tutkintojen mitätöimistä yliopistosta valmistuneilta Trumpin liittolaisilta. Vaalituloksen mitätöintiin tähtäävää Trumpin kampanjointia pidetään vetoomuksessa syynä Capitol Hillin tapahtumiin ja viiden ihmisen kuolemaan. Trumpia tukeneet poliitikot nähdään osasyyllisiksi tapahtumiin ja ”valkoisen ylivallan” leviämiseen. Vetoomuksessa mainitaan nimeltä mm. republikaanipoliitikot Dan Crenshaw ja Ted Cruz sekä Valkoisen talon lehdistötiedottaja Kayleigh McEnany. Yliopiston johto ei ole vielä tehnyt päätöksiä, ja tutkintojen mitätöimistä on myös ehditty kritisoimaan laittomaksi sekä moraalittomaksi.
Joukko Harvardin yliopiston opiskelijoita on luonut vetoomuksen mitätöidäkseen tutkinnot useilta presidentti Donald Trumpin liittolaisilta, jotka ovat tukeneet häntä viime aikoina kyseenalaistamaan presidentinvaalien tuloksen.
Vetoomuksessa väitetään, että Trumpin kampanja viime syksyn presidentinvaalien kumoamiseksi johti viiden ihmisen kuolemaan. Kampanjan väitetään myös ”melkein tappaneen paljon enemmän”, kun ”aseistetut ja järjestäytyneet kapinalliset rynnäköivät Capitoliin etelävaltioiden lippujen ja natsivarusteiden kanssa tarkoituksenaan kaapata tai tappaa kongressiedustajia.”
Opiskelijat nimesivät kymmenkunta Harvardista valmistunutta henkilöä, joiden he väittivät levittäneen ahkerasti virheellistä informaatiota ja kylväneen epäluottamusta ennen levottomuuksien kärjistymistä. Henkilöihin lukeutuvat mm. republikaanipoliitikot Dan Crenshaw ja Ted Cruz sekä Valkoisen talon lehdistötiedottaja Kayleigh McEnany.
Opiskelijat kirjoittavat:
”Harvardin yliopiston tulee mitätöidä myöntämänsä tutkinnot henkilöiltä, joiden tuhovoimainen kielenkäyttö ja demokraattisten prosessien häirintä – joka on jatkoa valkoisen ylivallan kannattajien vaalihäiriköinnille – johti väkivaltaiseen kapinaan tammikuun 6. päivänä. Tämä koskee kaikkia, jotka ovat käyttäneet alustojaan kiistääkseen vaalituloksen. He eivät edusta, eikä heidän pitäisi antaa edustaa yliopistoamme, joka on sitoutunut vahvistamaan demokratiaa ja edistämään oikeudenmukaisuutta.”
Vetoomus koskee Harvardin yliopistosta valmistuneita entisiä opiskelijoita. Viime päivinä monet muut yliopistot ovat jo kumonneet muodollisia kunnianimityksiään Trumpin vannoutuneimmilta tukijoilta.
Opiskelijavetoomus nimeää valkoisen ylivallan ongelmaksi, jota vastaan yliopistojen tulisi taistella entistä kovemmin ottein:
”Capitol Hillin väkivaltaisuudet eivät ole yksittäistapaus, vaan tapahtumat tulevat toistumaan, mikäli Harvardin kaltaiset instituutiot antavat valkoisen ylivallan levitä ilman vastarintaa.”
Vaikka vetoomus sai nopeasti huomiota, yliopiston hallinto ei vielä toistaiseksi ole käsitellyt asiaa.
Opiskelija-aktivistit väittävät, että Harvard-tutkinto on ”etuoikeus, ei oikeus,” ja siksi yliopistosta valmistuneilla Trumpia tukeneilla poliitikoilla ei olisi mitään oikeutta tutkintoon. Opiskelijat vetoavat kymmenen vuoden takaiseen ennakkotapaukseen, jossa yliopisto kumosi tutkinnon tunnetulta venäläisvakooja Andrey Bezrukovilta.
Fox Business -kanavalla lakimies ja Harvardin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan emeritusprofessori Alan Dershowitz asettui aloitetta vastaan. Hänen mukaansa on ”laitonta ja erittäin moraalitonta kumota entisiltä opiskelijoilta tutkinto perustuslain turvaamien oikeuksien käyttämisestä pelkästään presidentin tukemisen takia.”
Dershowitz sanoi, että lopputuloksena yliopiston valtiollinen rahoituskin voisi vaarantua, sillä yliopistosta tulisi tosiasiassa poliittinen instituutio.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yliopistokohu paisuu: Pennsylvanian yliopiston rehtori erosi, Harvardin rehtoria epäillään väitöskirjan plagioinnista ja miljardivahinkojen aiheuttamisesta

Harvard valitsi rehtorikseen identiteettipoliittisen aktivistin, joka vähät välitti koulun oppilaisiin kohdistuvasta antisemitismistä – huonostihan siinä sitten kävi
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.