Harvardin yliopiston opiskelija-aktivistien vetoomuksessa vaaditaan tutkintojen mitätöimistä yliopistosta valmistuneilta Trumpin liittolaisilta. Vaalituloksen mitätöintiin tähtäävää Trumpin kampanjointia pidetään vetoomuksessa syynä Capitol Hillin tapahtumiin ja viiden ihmisen kuolemaan. Trumpia tukeneet poliitikot nähdään osasyyllisiksi tapahtumiin ja ”valkoisen ylivallan” leviämiseen. Vetoomuksessa mainitaan nimeltä mm. republikaanipoliitikot Dan Crenshaw ja Ted Cruz sekä Valkoisen talon lehdistötiedottaja Kayleigh McEnany. Yliopiston johto ei ole vielä tehnyt päätöksiä, ja tutkintojen mitätöimistä on myös ehditty kritisoimaan laittomaksi sekä moraalittomaksi.

Joukko Harvardin yliopiston opiskelijoita on luonut vetoomuksen mitätöidäkseen tutkinnot useilta presidentti Donald Trumpin liittolaisilta, jotka ovat tukeneet häntä viime aikoina kyseenalaistamaan presidentinvaalien tuloksen.

Vetoomuksessa väitetään, että Trumpin kampanja viime syksyn presidentinvaalien kumoamiseksi johti viiden ihmisen kuolemaan. Kampanjan väitetään myös ”melkein tappaneen paljon enemmän”, kun ”aseistetut ja järjestäytyneet kapinalliset rynnäköivät Capitoliin etelävaltioiden lippujen ja natsivarusteiden kanssa tarkoituksenaan kaapata tai tappaa kongressiedustajia.”

Opiskelijat nimesivät kymmenkunta Harvardista valmistunutta henkilöä, joiden he väittivät levittäneen ahkerasti virheellistä informaatiota ja kylväneen epäluottamusta ennen levottomuuksien kärjistymistä. Henkilöihin lukeutuvat mm. republikaanipoliitikot Dan Crenshaw ja Ted Cruz sekä Valkoisen talon lehdistötiedottaja Kayleigh McEnany.

Opiskelijat kirjoittavat:

”Harvardin yliopiston tulee mitätöidä myöntämänsä tutkinnot henkilöiltä, joiden tuhovoimainen kielenkäyttö ja demokraattisten prosessien häirintä – joka on jatkoa valkoisen ylivallan kannattajien vaalihäiriköinnille – johti väkivaltaiseen kapinaan tammikuun 6. päivänä. Tämä koskee kaikkia, jotka ovat käyttäneet alustojaan kiistääkseen vaalituloksen. He eivät edusta, eikä heidän pitäisi antaa edustaa yliopistoamme, joka on sitoutunut vahvistamaan demokratiaa ja edistämään oikeudenmukaisuutta.”

Vetoomus koskee Harvardin yliopistosta valmistuneita entisiä opiskelijoita. Viime päivinä monet muut yliopistot ovat jo kumonneet muodollisia kunnianimityksiään Trumpin vannoutuneimmilta tukijoilta.

Opiskelijavetoomus nimeää valkoisen ylivallan ongelmaksi, jota vastaan yliopistojen tulisi taistella entistä kovemmin ottein:

”Capitol Hillin väkivaltaisuudet eivät ole yksittäistapaus, vaan tapahtumat tulevat toistumaan, mikäli Harvardin kaltaiset instituutiot antavat valkoisen ylivallan levitä ilman vastarintaa.”

Vaikka vetoomus sai nopeasti huomiota, yliopiston hallinto ei vielä toistaiseksi ole käsitellyt asiaa.

Opiskelija-aktivistit väittävät, että Harvard-tutkinto on ”etuoikeus, ei oikeus,” ja siksi yliopistosta valmistuneilla Trumpia tukeneilla poliitikoilla ei olisi mitään oikeutta tutkintoon. Opiskelijat vetoavat kymmenen vuoden takaiseen ennakkotapaukseen, jossa yliopisto kumosi tutkinnon tunnetulta venäläisvakooja Andrey Bezrukovilta.

Fox Business -kanavalla lakimies ja Harvardin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan emeritusprofessori Alan Dershowitz asettui aloitetta vastaan. Hänen mukaansa on ”laitonta ja erittäin moraalitonta kumota entisiltä opiskelijoilta tutkinto perustuslain turvaamien oikeuksien käyttämisestä pelkästään presidentin tukemisen takia.”

Dershowitz sanoi, että lopputuloksena yliopiston valtiollinen rahoituskin voisi vaarantua, sillä yliopistosta tulisi tosiasiassa poliittinen instituutio.

SUOMEN UUTISET