YHDYSVALLAT | Philadelphian poliisi irtisanoi monimuotoisuusjohtajansa Leslie Marantin. Samaan aikaan poliisin uusi päällikkö ja kaupungin pormestari aloittivat tehtävissään. Väistyvän poliisipäällikön mukaan Marantia ei enää tarvittaisi monimuotoisuusjohtajana. Poliisi ei kommentoi tarkemmin potkujen syitä, mutta julkilausumien perusteella kaupungissa halutaan panostaa entistä ankarammin perinteiseen rikollisuuden torjuntaan. Marant ehti toimia virassaan alle kaksi vuotta. Monimuotoisuusjohtajan tehtävät ovat kiisteltyjä ja verrattain uusia tehtävänimikkeitä, joita pidetään identiteettipoliittisena woke-ilmiönä.

Identiteettipolitiikka näyttää olevan vastatuulessa monella eri rintamalla. Philadelphia Inquirer -lehti uutisoi, että Philadelphian poliisi antoi potkut ensimmäiselle monimuotoisuusjohtajalleen.

Kyseisestä virasta käytetään nykyisin kansainvälistä termiä ”DEI-johtaja”, joka on lyhennelmä sanoista diversity, equity ja inclusion (”monimuotoisuus”, ”yhdenvertaisuus” ja ”inkluusio”). DEIn käsite ja siihen liittyvät virat organisaatiomaailmassa ovat identiteettipoliittisen ajan muoti-ilmiö. Niiden hyödyllisyyttä on alettu hiljattain kyseenalaistaa.

Philadelphian poliisin DEI-johtajan irtisanominen tapahtui viime viikon tiistaina vain tunteja ennen kuin uusi päällikkö ja pormestari astuivat virkaan. Uusi päällystö julisti palauttavansa alueelleen ”järjestyksen” ja ”lainkuuliaisuuden”.

Leslie Marant oli aloittanut DEI-johtajan virassa vasta huhtikuussa 2022. Hänen pohjapalkkansa oli ollut yli 170 000 dollaria vuodessa. Marantilla ei ollut aikaisempaa kokemusta poliisiorganisaatiossa työskentelystä. Tätä ennen hän oli toiminut Pennsylvanian Ihmisoikeuskomission johtajana.

Philadelphia Inquirer -lehden mukaan väistyvä Philadelphian poliisipäällikkö John Stanford ilmoitti, että hänen seuraajansa Kevin Bethel tulisi järjestelemään poliisilaitosta uuteen uskoon. Stanford kommentoi, ettei Marantin palveluksia DEI-johtajana enää tarvittaisi.

Toistaiseksi ei ole selvää, mikä tarkemmin ottaen johti Marantin irtisanomiseen. Poliisilaitos ei vastannut tarkempiin tietopyyntöihin. Poliisin edustajan mukaan DEI-virka olisi toistaiseksi vielä auki.

Philadelphian poliisin tiedottaja kuitenkin totesi, että uuden johtajan myötä ”uudelleenjärjestelyt” ja ”uuden suunnan hakeminen” olisivat tavanomaisia. Tiedottaja kommentoi viralliseen sävyyn Philadelphian poliisin olevan kiitollinen Marantin ”omistautumisesta” ja ”ammattitaitoisesta” otteesta työhönsä.

Rivien välistä kaupungin johto antaa kuitenkin selvän viestin, että mikroaggressioiden sijaan kaupungin huolena ovat paljon vakavammat aggressiot. Marantin potkujen aikoihin kaupungin ensimmäisenä mustana pormestarina aloittanut Cherelle Parker julisti ensi töikseen yleistä turvallisuutta koskevan hätätilan:

”Haluan maailman kuulevan, että olen täysin sitoutunut lopettamaan nämä kohtuuttomat laittomuudet ja tuomaan kaupunkiin järjestyksen sekä lainkuuliaisuuden hengen.”

Viime kuukausina Philadelphiassa on kamppailtu kasvavaa rikollisuutta vastaan. Vaikka murhat vähenivät 22% vuodesta 2022 vuoteen 2023, väkivaltarikollisuus kuten ryöstöt ja ammuskelut ovat pandemiaa edeltäviä tasoja korkeammalla.

Uusvasemmistoon ja wokeen vahvasti linkittyvä DEI-liike on muodostunut Yhdysvalloissa kulttuurisodan kiistakapulaksi. CNN:n mukaan alun perin DEIn suosiota pönkitti George Floydin kuoleman jälkeinen antirasistinen liikehdintä. Bisnesmaailmassa siitä tuli johtamisoppi, joka haluttiin nähdä harmittomana yhdenvertaisuuden tavoitteluna.

Tuore Harvard-kohu on kuitenkin herätellyt huomaamaan DEIn identiteettipoliittisia, ongelmallisia puolia entistä laajemmin. DEItä on pidetty mm. syyllisenä kampuksilla loppuvuodesta nähtyyn antisemitismiin. ”Yhdenvertaisuuden” nimissä on voitu myös syrjiä valkoisia ja aasialaisia työnhakijoita, ja liikkeen epäillään voimaannuttaneen aktivisteja jopa rikkomaan lakia. DEItä on verrattu korruptioon ja epäpätevyyden suosimiseen.

SUOMEN UUTISET