Sveitsiläiset kumosivat fossiilisten polttoaineiden ja lentolippujen verot kansanäänestyksessä, BBC uutisoi. Veroaloitteita vastustaneet muistuttavat, että Sveitsi aiheuttaa vain noin 0,1 prosenttia maailman päästöistä. Heidän mielestään verot vaarantaisivat talouden koronapandemian jälkeen.

BBC kirjoittaa kansanäänestyksen tuloksen olleen musertava isku ympäristöaktivisteille. Sveitsissä kansalaisaloitteet menevät kansanäänestykseen, jos aloite kerää satatuhatta allekirjoitusta.

Sveitsin hallituksella on aikomuksena – Pariisin ilmastosopimuksen mukaan – puolittaa päästöt vuoden 1990 tasosta tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Veroaloitteiden lisäksi sveitsiläiset torjuivat myös synteettisten torjunta-aineiden kiellon ja tukiaisten myöntämisen vain kemikaalit hyllyttäville maanviljelijöille. Maanviljelijät kertoivat, että aloitteiden läpimeno tietäisi maatalousalalle työttömyyden kasvua.

Poliiseille lisävaltuuksia terrorismin torjuntaan

Sveitsiläiset myönsivät äänestyksessä poliiseille lisää toimivaltuuksia torjumaan terrorismia. Tähän asti poliisit ovat voineet toimia vasta rikoksen jälkeen.

Poliisi voi valvoa kaikkia väkivaltaisiksi ja radikalisoituneiksi arveltuja yli 12-vuotiaita henkilöitä. Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä äänestyksessä läpi mennyt aloite vaarantaa Sveitsin oikeusvaltioperiaatteen.

– Laki parantaa Sveitsin turvallisuutta, kuten kansa oikeutetusti odottaa, Sveitsin oikeusministeri Karin Keller-Sutter kertoi äänestystuloksen selvittyä.

Henri Alakylä