Ilmastoaktivistit ovat viime aikoina kunnostautuneet töhrintätempauksissa, joilla saa paljon medianäkyvyyttä mutta ei välttämättä positiivista suhtautumista. Viimeisin ekotempaus on useissa Saksan kaupungeissa yhtäaikaisesti tehty joulukuusien töhriminen spraymaalilla.

Berliinin Potsdamer Platz -aukiolle pystytetty iso joulukuusi töhrittiin oranssilla maalilla keskiviikkoaamuna, kertoo Bild-lehti. Sama kohtalo koitui liittoneuvoston rakennuksen edessä olevalla joulukuuselle ja Leipziger Platz -aukion ostoskeskuksen kuuselle.

Samanlaisia töhrintäiskuja kaupunkien toreille ja muille julkisille paikoille pystytettyjä joulukuusia vastaan tehtiin Berliinin lisäksi kuudessa muussakin kaupungissa eri puolilla Saksaa. Asialla olivat Viimeinen sukupolvi -liikettä edustavat ilmastoaktivistit.

Joulukuusien ruiskuttaminen maalilla muistuttaa taidemuseoihin tehtyjä iskuja, joissa ilmastoaktivistit ovat töhrineet maalauksia ja liimanneet itsensä kiinni niiden kehyksiin. Tällaisilla iskuilla saa toki paljon julkisuutta ekoaktivistin omalle egolle, mutta ne tuskin herättävät positiivia tunteita tavallisissa ihmisissä.

”Ilmastokatastrofi uhkaa joulunakin”

Ilmastoaktivistien lehdistötiedotteen mukaan joulukuusien spraymaalaamisen tarkoitus on muistuttaa ihmisiä maapalloa uhkaavasta ilmastokatastrofista, jota ei saisi unohtaa joulunakaan. Aktivistit eivät myöskään ole tyytyväisiä Dubain ilmastokokouksen tuloksiin.

Ilmaston ja luonnon kannalta joulukuusien spraymaalaaminen on täysin järjetöntä. Spraymaalien ponneaineet vahingoittavat ilmakehää ja maalilla töhriminen estää kuusen kierrätyksen esimerkiksi hakkeeksi.

SUOMEN UUTISET