Ilmastomielenosoittajat jatkavat asfalttiin liimautumista ja katujen tukkimista Saksassa. Osa kansalaisista on turvautunut oman käden oikeuteen raivatakseen tientukokset. Uusin ”salainen ase” ekokapinallisia vastaan on ruotsalainen hapansilakka.

Viimeinen sukupolvi (”Letzte Generation”) -ryhmän jäsenet ovat jatkaneet ahkerasti protestejaan eri puolilla Saksaa tukkimalla teitä ja liimaamalla itsensä kiinni erilaisiin pintoihin. Suomen Uutiset on kertonut ilmastoaktivistien välillä nolostikin päättyneistä protesteista aiemminkin.

Sosiaalisessa mediassa julkaistujen videoiden perusteella yhä useampien tavallisten saksalaisten pinna on alkanut kiristyä aktivistien tukkiessa ajoratoja. Koska poliisi ei aina ehdi hätiin, autoilijat ja ohikulkijat ovat alkaneet oma-aloitteisesti siirtää mielenosoittajia tien sivuun. Tällainen oman käden oikeuteen turvautuminen saattaa tietenkin johtaa väkivaltaan ja vaaratilanteisiin, joten se ei ole missään nimessä suositeltavaa.

Baijerissa Bambergin kaupungissa kansalaiset olivat ottaneet käyttöön ”kemialliset aseet”. Kun ilmastoaktivistit liimasivat kätensä keskustan asfalttiin tukkien kadun ja aiheuttaen melkoisen liikenneruuhkan, joku ohikulkija heitti heidän päälleen avatun kalasäilykepurkin, kertoo infranken.de – uutisportaali.

Paikallinen ilmasto pilaantui

Viimeinen sukupolvi -ryhmän tiedottaja Niklas H. kertoo epäilevänsä, että kyseessä olisi ollut pahamaineinen ruotsalainen hapansilakka. Niklas perustaa epäilynsä kyseisestä kalasäilykkeestä kaikkialle levinneeseen, hirvittävään hajuun.

Protestissa mukana ollut Falk Nicol kertoo, että häntä kohti heitettiin avattu kalasäilykepurkki, joka haisi kammottavalta. Hän ehti onneksi jalallaan potkaista purkin kauemmaksi. Mielenosoittajia heiteltiin myös juomatölkeillä.

Aktivisteille päiväsakkoja

Kemiallisen sodankäynnin uhriksi joutumisestaan huolimatta Viimeinen sukupolvi -ryhmän jäsenet eivät aio nostaa syytteitä hapansilakan heittäjää vastaan. He korostavat, että ryhmän protestien kohde on Saksan liittohallitus, eivät tavalliset kansalaiset.

– Vaikka ihmiset tulisivat aggressiivisiksi ja kävisivät meihin käsiksi, me emme yleensä tee rikosilmoitusta heistä, kertoo Bambergin mielenosoituksessa mukana ollut Ronja Künkler.

Merkur-nettilehden mukaan Bambergin ilmastoprotesti häiritsi myös ambulanssin kulkua. Aktivisteille annettiin oikeuden pikakäsittelyssä 40 päiväsakkoa kullekin.

SUOMEN UUTISET