Saksassa itsensä betoniin valaneille ekokapinallisille kävi nolosti, kun yöllä tuli niin kylmä, että piti pyytää poliiseja rälläköimään teräsbetonit pois. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun uhmakas ilmastoprotesti päättyy surkuhupaisasti.

Reinin alueella protestoidaan Garzweiler-louhoksen laajentamista vastaan. Kyseessä on valtava avolouhos, jossa louhitaan ruskohiiltä massiivisen kokoisten koneiden avulla. Kaivos uhkaa nielaista läheisen Lützerathin kylän kokonaan. Kaivostoiminnan loppuessa vuonna 2030 louhoksen paikalle tulee muodostumaan iso järvi.

Lützerathin kylän kohtalosta on käyty oikeustaistelua jo toistakymmentä vuotta. Kylän asukkaat ovat muuttaneet pois jo vuosia sitten. Nyt alueella on kymmeniä tuhansia ilmastomielenosoittajia, jotka vastustavat ruskohiilen louhintaa. Mielenosoituksissa on Ylen mukaan loukkaantunut noin 70 poliisia.

Osa protestoijista on mielenosoittamisen puoliammattilaisia. Jopa itse Greta Thunberg on saapunut paikalle. Ylen mukaan poliisit kantoivat Gretan pois paikalta sunnuntaina.

Betonikengissä ei ollutkaan mukava nukkua

Viime viikolla poliisi joutui auttamaan mielenosoittajia, jotka olivat betonoineet itsensä kiinni maahan estääkseen louhoksen laajentamisen. Yöllä aktivisteille tuli kuitenkin kylmä, joten he pyysivät poliiseja irrottamaan itsensä betonivalusta, kertoo Focus-lehti.

– Kylmä keli aiheutti vaaran, ja poliisin lakisääteinen tehtävä on auttaa vaaran välttämisessä, kommentoi poliisin tiedottaja Claudia Suthor.

Niinpä poliisit rikkoivat aktivistien tekemän teräsbetonivalun poravasaraa ja rälläkkää käyttäen. Betonikengistään vapautetut ilmastomielenosoittajat saatettiin poliisin toimesta pois alueelta.

Käden liimaaminen lattiaan ei ollut fiksua

Lützerathin ekokapinallisten kohtalo tuo mieleen aiemman tapauksen, jossa Scientist Rebellion -ryhmän jäsenet kävivät liimaamassa itsensä Volkswagenin automuseon lattiaan näyttelyautojen viereen.

Automuseon työntekijät eivät kuitenkaan kiinnittäneet protestiin sen kummempaa huomiota, vaan sammuttivat päivän päätteeksi valot sekä lämmityksen ja lähtivät kotiin. Volkswagen-yhtiö halusi kunnioittaa aktivistien oikeutta osoittaa mieltään.

Kätensä lattiaan liimanneet mielenosoittajat valittivat, että lattia on kylmä ja käteen sattuu. Lisäksi he olisivat halunneet tilata mieleistään ruokaa. Protestin jatkuttua pari vuorokautta paikalle soitettiin poliisit poistamaan mielenosoittajat museosta.

Nolo isku klassisen musiikin konserttiin

Ennen joulua kaksi Viimeinen sukupolvi -ryhmän jäsentä nousi orkesterilavalle ennen klassisen musiikin konsertin alkua Hampurissa. Huomioliiveihin pukeutuneet aktivistit liimasivat kätensä pikaliimalla kiinni kapellimestarin korokkeen edessä olevaan kaiteeseen, kertoo Saksan yleisradio.

Konserttivieraat buuasivat, kun ekokapinalliset alkoivat paasata, että ilmastonmuutos hukuttaa koko Hampurin kaupungin, ja sitten ei enää Beethovenia soitella. Videolta kuuluu, miten klassisen musiikin ystävien buuaukset vaihtuivat nopeasti applodeihin, kun tilanteen tasalla olleet vahtimestarit irrottivat kaiteen lattiasta ja taluttivat siihen liimautuneet ekokapinalliset ulos salista.

Poliisi saapui myöhemmin noutamaan ekokapinalliset ja kaiteen. Konsertin alku viivästyi protestin johdosta vain viitisen minuuttia.

SUOMEN UUTISET