EU:n huippukokous päättyi perjantaina vailla yhteistä näkemystä maahanmuutto- ja turvapaikkasopimuksesta. Erityisesti Puolaa ja Unkaria hiertää sopimuksen kohta taakanjaosta, jonka mukaan turvapaikanhakijat sijoitettaisiin eri jäsenvaltioihin viime kädessä vaikka pakolla.

EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus nytkähti vuosien kitkuttelun jälkeen eteenpäin kesäkuun alun sisäministerikokouksessa, kun suuret jäsenmaat saivat Italian avulla väännettyä enemmistösopimuksen asiasta.

Muutaman viikon linnarauha päättyi perjantaina, kun Puola ja Unkari nostivat taas kissan pöydälle ja keskustelut taakanjaosta alkoivat uudelleen. EU:n huippukokous päättyi lopulta ilman jäsenmaiden yhteistä kantaa maahanmuuton hallinnasta.

Melonin välitysyritykset mönkään

Puola ja Italia pysyivät ehdottoman kielteisessä kannassaan koskien nimenomaan taakanjakoa, eli turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista tai loppupeleissä pakollista jakamista eri EU-maiden kesken.

Italian pääministeri Giorgia Meloni yritti taivutella Puolan ja Unkarin johtoa yhteiseen rintamaan mutta välitysyritys jäi tällä kertaa ilman tulosta.

-En ole koskaan pettynyt heihin, jotka puolustavat omia kansallisia etujaan, Meloni kommentoi Politicon mukaan neuvottelujen alla.

SUOMEN UUTISET