Syntyvyys on pitkään ollut kautta Euroopan kriittisen alhainen. Lapsettomuuden syyt ovat moninaiset ja useat niistä saattavat liittyä epävarmaan aikaamme. Unkarin pääministerin mielestä kauhukuvien maalailun sietäisi kuitenkin päättyvän, jotta nuoret uskaltaisivat taas hankkia lapsia.

Unkarin kansallismielinen pääministeri Viktor Orbán syyttää Euroopan eliittiä ilmastonmuutokseen liittyvien kauhukuvien ylitsevuotavasta maalailusta. Tämä on Orbánin mielestä johtanut syntyvyyden sakkaamiseen, raportoi Politico-sivusto.

Jotta kansallisvaltion väestö pysyisi nykyisellä tasolla ilman maahanmuuttoa, jokaisen naisen pitäisi saada keskimäärin 2,1 lasta.

– Eurooppa tärisee pelosta ja pelko vie meidät tuhoon, Orbán totesi Budapestissa pidetyssä väestötieteellisessä tapaamisessa.

– Hoemme, ettei tulevaisuutta ole ja tästä on sellaisenaan tulossa itsensä toteuttava ennustus.

Lapsiluvun kasvattamisesta kärkihanke

Orbánin hallitus on tehnyt syntyvyyden lisäämisestä maansa poliittisen kärkihankkeen. Bruttokansantuotteesta jopa 5 prosenttia osoitetaan perhepolittisiin kannustimiin. Massiivisten tukien seurauksena syntyvyys Unkarissa ei enää ole EU:n alhaisin, kuten vielä vuosikymmen sitten.

Unkarin väestöpolitiikka on saanut tukea muun muassa Italian pääministeri Giorgia Melonilta, joka kehui Budapestissa Unkarin ponnisteluita syntyvyyden nostamiseksi. Melonin mukaan syntyvyyden lasku on eksistentiaalinen riski myös Italialle.

– Meillä täytyy olla rohkeutta myöntää, että väestötieteilijöiden näkemykset tulevaisuudesta ovat erittäin huolestuttavia, Meloni sanoi väestökokouksessa.

SUOMEN UUTISET