Suomen valtamedia, etunenässä Yle ja Helsingin Sanomat, on viime päivinä vouhkannut hartaasti väestönvaihto-sanasta ja sen eri variaatioista. Tässäpä vielä kerran tiedoksi kaikille salaliitoista kiinnostuneille toimittajille: väestönvaihdosta tai väestönvaihdoksesta puhuminen politiikan kontekstissa ei yleensä tarkoita mitään kamalaa. Sanalla voidaan simppelisti vain kuvata väestörakenteessa tapahtuvaa demografista muutosta.

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina laajan artikkelin tästä on kyse -julistuksineen. Tekstissä pyritään sitkeästi yhdistämään perussuomalaisia väkivaltaiseen ääriajatteluun. Jutussa korostetaan, että väestönvaihtoteoria on salaliitto – ja että suojelupoliisin (Supo) mukaan teoria kytkeytyy äärioikeistolaiseen terrorismiin.

Juttu on osa hesarin viime aikojen PS-vastaista informaatiovyörytystä. Hesari muun muassa vihjailee perussuomalaisten ministerien Mari Rantasen, Riikka Purran ja Leena Meren kytkeytyvän ääriajatteluun heidän vanhojen kirjoitustensa vuoksi. PS-ministerit ovat selvästi kiistäneet uskovansa salaliittoihin.

Supon pomo toppuutteli jo toissa vuonna

Hesarin jutun kauhukuvamaalailun romuttamiseen tarvitaan vain yksi tviitti, ja siitä syystä tviittiä ei olekaan otettu mukaan väestönvaihto-juttuun. Supon päällikkö Antti Pelttari ampui alas jo 2021 huolet ja väitteet siitä, että se olisi huolissaan suomalaisista poliitikoista tai näiden käyttämistä yksittäisistä sanoista.

Supon tehtävä on kansallisen turvallisuuden suojaaminen. Jos se pitäisi yksittäisten ”väestönvaihto”-sanan käyttäjiä turvallisuusuhkana, se puuttuisi tällaiseen toimintaan. Mutta se ei puutu. Supo erikseen on siis ilmoittanut johtajansa suulla, ettei sitä kiinnosta, jos joku sattuu sanomaan sanan ”väestönvaihto”.

Kuten useimmille sukankuluttajille on tähän mennessäkin ollut selvää, väestönvaihdosta tai väestönvaihdoksesta puhuminen politiikan kontekstissa ei yleensä tarkoita mitään kamalaa. Sanalla voidaan yksinkertaisesti vain kuvata väestörakenteessa tapahtuvaa demografista muutosta. Esimerkiksi Espoossa maahanmuutto ja maahanmuuttajaperheisiin syntyneet lapset ovat muuttaneet Espoon väestörakennetta nopeasti ja selvästi.

Supon kanta ei ole muuttunut

Suojelupoliisi palaa väestönvaihto-sanan käyttöön juuri julkaistussa Ilta-Sanomien artikkelissa, jossa Supo korostaa, että toisistaan pitää erottaa poliittisen retoriikan taso ja väkivallan perusteleminen kyseisellä teorialla. Supo tarkasteleekin nimenomaan toimintaa, jossa väestönvaihtoteoriaa käytetään äärioikeistolaisessa terroristisessa ajattelussa oikeutuksena terroristisen väkivallan käyttöön.

Supolta kysytään, millaisia vaikutuksia kärkipoliitikkojen viittauksilla väestönvaihtoteoriaan voi olla Suomessa. Vastaus sisältää saman tiedon, kuin suojelupoliisin päällikkö Pelttari jo toissa vuonna toi esille: viittaukset väestönvaihtoon tai demografisiin muutoksiin poliittisen retoriikan tasolla ovat eri asia kuin terroristisen väkivallan perusteleminen kyseisellä teorialla.

Salaliittojen pyörteisiin uppoutuneille Helsingin Sanomien ja Ylen toimittajille on syytä lopuksi kerrata miten asiat ovat: viittaukset väestönvaihtoon tai demografisiin muutoksiin poliittisen retoriikan tasolla ovat täysin eri asia kuin terroristisen väkivallan perusteleminen väestönvaihtoteorialla. Toisistaan siis pitää erottaa poliittisen retoriikan taso ja väkivallan perusteleminen kyseisellä teorialla.

SUOMEN UUTISET