Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Jani Mäkelältä tyrmäys EU-rahastolle: EU ei pärjää kilpailussa Yhdysvaltoja vastaan, ja siksi sen kanssa on liittouduttava

12.04.2024 |11:13

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kertoo Iltalehden haastattelussa hallituksen suhtautuvan kielteisesti SDP:n esittämään investointirahastoon. Mäkelän mukaan on vaikea kuvitella EU:ssa sellaista rahastoa, jossa Suomi olisi saamapuolella. Sen sijaan Suomen ja Euroopan pitäisi ennemmin liittoutua taloudellisesti Yhdysvaltain kanssa.

SDP:n Antti Lindtman on esittänyt, että EU:hun pitäisi perustaa investointirahasto jakamaan yritystukia ja estämään EU:n suuria maita pumppaamasta suuria summia maidensa yrityksille. Lindtmanin mielestä Suomi ei valtiontukikilpailussa pärjää, mistä syystä tukia pitäisi ennemmin jakaa yhteisestä rahastosta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ei lämpene ajatukselle.

– Nythän USA ja Kiina tukevat hyvin voimakkaasti omien yritystensä toimintaa valtiontuilla. Saksa ja Ranska ovat myös lähteneet sille linjalle, että ne yksittäisinä maina tukevat omia yrityksiään. Mutta eihän niillä sellaisia rahoja ole laittaa kuin Yhdysvalloilla ja Kiinalla, Mäkelä pohtii.

Kiinastako maailman johtaja?

Mäkelän mukaan Suomi ei pysty EU:n sisämarkkinoilla kilpailemaan Saksan ja Ranskan kaltaisten maiden kanssa yritysten tukemisessa, mutta jos käyttöön otettaisiin yhteinen rahoitusväline, joutuisi Suomi käytännössä maksamaan tukia Puolan, Italian ja Espanjan teollisuudelle saamatta tukea itse samassa määrin. Mäkelän mielestä on hyvin lyhytnäköistä pitää Yhdysvaltoja kilpailijanaan.

– Euroopassa nähdään, että USA ja Kiina olisivat kilpailijoitamme. Mutta sitten kun ajatellaan yleistä maailmanjärjestystä, niin haluammeko me sellaisen maailmanjärjestyksen, jossa Kiina pitää valtaa? Ja mitä me Euroopassa mahdamme sen maailmanjärjestyksen muodostumiselle? Emme yhtään mitään muuten kuin liittoutumalla Yhdysvaltain kanssa, Mäkelä kiteyttää.

Omistaa vihreän siirtymän

Mäkelän mukaan nyt pitäisi saada taloussuhteet Yhdysvaltain kanssa kuntoon ja taloudellinen ja tutkimuksellinen yhteistyö toimimaan paremmin. Se nivoutuu yhteen esimerkiksi tekoälyn kehittämisen kanssa, joka vaatii valtavia taloudellisia resursseja. Euroopassa ei päästä mukaan vaikuttamaan tekoälyn kehittämiseen ja suuntaan muuten kuin tekemällä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.

– Suomessa ei ole ollut paljon yleisessä keskustelussa se, että Kiinahan omistaa vihreän siirtymän. Kiinalaiset ovat järjestelmällisesti hankkineet kaikki tarvittavat akkumineraalit ja aurinkopaneeliresurssit haltuunsa. He pitävät hallussaan niitä mineraaleja, tai käytännössä niitä maita, jotka niitä tuottavat. Ja jalostus on mennyt pidemmällekin. Kiinalaiset tekevät jo sähköautojakin eurooppalaisille, Mäkelä sanoo.

Uusi kylmä sota

Mäkelän mukaan käynnissä on globaali valtapeli, eräänlainen uusi kylmä sota, johon pitäisi alkaa pikku hiljaa asennoitumaan. Hänen mielestään on ylimielisyyttä kuvitella, että Eurooppa yksinään kykenisi tätä peliä voittamaan. Itä nousee ja houkuttelee puolelleen globaalin etelän maita. Sotilaallinen yhteistyö Naton kanssa toimii, mutta ilman Yhdysvaltoja Eurooppa ei pärjää sotilaallisiakaan uhkia vastaan.

– Venäjä on edelleen ongelmallinen Euroopalle. Eurooppalaiset ovat edelleen riippuvaisia venäläisestä energiasta. Venäjä saa raaka-aineita myytyä muun muassa Intiaan, eikä Eurooppa pysty tukemaan Ukrainaa riittävästi edes koko Euroopan voimin. Ukrainan tukeminen ja Venäjän pitäminen hollillaan ei onnistu ilman Yhdysvaltoja, Mäkelä muistuttaa.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

10.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta

03.10.2024 |13:12

Uusimmat