Venäjällä kuohuu, kun kansallismielinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pidätettiin hänen palattuaan Venäjälle. Miksi mies palasi kotimaahansa, jossa hänet aiemmin oli yritetty myrkyttää? Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorin, dosentti Arto Luukkasen mielestä Navalnyi on esittänyt poliittisen haasteen nykyhallinnolle. Hän näyttää Venäjän kansalle, ettei hän pelkää.

– Navalnyi kohtaa rohkeasti Kremlin raivon, koska hän haluaa muutosta, Luukkanen sanoo.

Navalnyi siis haastaa vallan, joka on ollut Vladimir Putinilla viimeiset 20 vuotta. Luukkasen mukaan Putin etsii ”kunniallista ulospääsyä”, ja tulevana senaattorina hän saisi syytesuojan. Valtataistelu on jo alkanut kulisseissa.

– Jos Navalnyi saa elää, hänestä tulee seuraava presidentti, Luukkanen ennakoi.

Katso Luukkasen haastattelu alta. Jutti jatkuu videoruudun alla.

Arto Luukkanen Maria Asunnan haastattelussa. Youtube, 10 min 22 sek.


Navalnyi nöyryytti korkeinta johtoa paljastuksellaan

Venäjän viranomaisten paniikinomaiset toimet kuvastavat maan ylimmän johdon huolta oppositiojohtajan saapumisesta. Navalnyin ärhäkäs pidätys selittyy myös sillä, että hän nöyryytti Venäjän turvallisuuspalvelua selvittämällä ovelin keinoin FSB:n myrkytysoperaatioiden syvän ytimen.

Nöyryytys eteni niin, että joulukuussa 2020 Navalnyi soitti FSB-agentti Konstantin Kudrjatseville ja väitti selvittävänsä Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin käskystä, miksi Navalnyitä ei saatu tapettua. Agentti Kudrjatsev oli epäröinnin jälkeen kertonut yksityiskohtia myrkytysoperaatiosta.

– Voi vain arvata, miten puhelinsoiton julkistaminen ärsytti Putinia ja FSB:n johtoa, Luukkanen sanoo ja kertoo todistuksen olevan vastaansanomaton, vaikkakin virallinen Venäjä selittää sen valheeksi ja provokaatioksi.

Lokakampanja ”rohkeasta oman tiensä kohtaajasta”

Navalnyin mainetta on koetettu mustamaalata Venäjällä ja myös maailmanlaajuisesti trollien toimesta. Kremlin tiedottajan mukaan mies on suuruudenhullu ja vainoharhainen.

– Kaikki parjauksen keinot ovat nyt käytössä, koska Navalnyi on haastanut FSB:n toiminnan, Luukkanen toteaa.

Navalnyin tiedetään olevan varsin suora mies, joka puhuu kansan kieltä. Hän on paljastanut kotimaansa eliitin korruptiota.

– Aleksei Navalnyi on valovoimainen ja dynaaminen hahmo, jolla on jo omat fanaattiset kannattajansa suurissa kaupungeissa ja nuorison parissa, Luukkanen kirjoitti Turun Sanomissa.

Ennen kaikkea Navalnyi noudattaa venäläistä perinnettä, jossa suuruuden mittana pidetään rohkeaa oman tiensä kohtaamista.

Venäjän kansa haluaa puhua omalla äänellään

Maailmalla on puolustettu uhria laajasti. Myös Suomen pääministeri Sanna Marin otti asiaan kantaa Twitterissä ennen tasavallan presidenttiä. Marin vaati pidätetyn vapauttamista, myrkytyksen tutkimista ja opposition oikeuksien suojelemista.

– Marin halusi nostaa omaa profiiliaan ja ottaa poliittiset pisteet puolustamalla syyttömästi vainottua, Luukkanen kommentoi.

Entä mitä seuraavaksi tapahtuu? Nouseeko Navalnyi vallan huipulle vai joutuuko hän kostotoimien kohteeksi ja vankilaan tekaistuin syin?

Entä jos hänet murhataan?

Arto Luukkanen kysyy, kannattaako jonkun maan myrkyttää tai ampua oma tulevaisuutensa.

– Neuvostovallan lopusta on jo 30 vuotta. Uusia sukupolvia on syntynyt ja he haluavat osallistua poliittiseen valtaan.

Luukkanen muistuttaa, että Venäjän kansa haluaa puhua omalla äänellään. Hän toivoo naapurikansalle ”reilua mahdollisuutta valita”.

– He haluavat oikeutta, totuutta ja kohtuullisuutta. Ei venäläisiä ole kohtalonomaisesti pakotettu elämään kurjuudessa ja komentokulttuurissa, vaan heidät on luotu vapauteen, aivan kuten meidät suomalaisetkin.

SUOMEN UUTISET