Tilastokeskuksen mukaan kaksoiskansalaisten määrä on viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana jopa kolminkertaistunut noin 50 000:sta liki 160 000:een. Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokuntavastaava Jari Ronkainen vaatii, että asialle on tehtävä jotakin.

– On syytä harkita vakavasti kaksoiskansalaisuuteen liittyvien lakien muuttamista, jos viranomaisten paremmalla harkinnalla ei päästä parempaan lopputulokseen, sanoo Jari Ronkainen.

– Suomenhan ei ole minkään kansainvälisen sopimuksen mukaan pakko myöntää kaksoiskansalaisuuksia. Voi hyvin kysyä, miksi edes pitäisi?

Hallitusohjelma tukee muutosta

Ronkaisen mukaan varsinkin tässä nykyisessä kiristyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa voimme ihan hyvästä syystä kysyä kaksoiskansalaisten itsensä lojaalisuuden perään: ajetaanko tai tuetaanko Suomen vai sen toisen maan etua.

– Viimeisten kymmenen vuoden aikana näitä kaksoiskansalaisuuksia on myönnetty suorastaan hälyttävää vauhtia. Kyllä tälle asialle on tehtävä jotakin, jyrähtää Ronkainen.

Ronkainen sanoo hallitusohjelman antavan tukea muutoksille. Hallitusohjelmassa lukee: ”Selvitetään mahdollisuudet siirtyä kaksoiskansalaisuusjärjestelmän osalta vastavuoroisuusperiaatteeseen huomioiden lapsen oikeudet ja perheoikeudelliset kysymykset.”

– Mehän tiedämme, että Venäjä ei anna lupaa kansalaisuudesta luopumiseen. Kyllä tämä pitäisi ottaa huomioon meillä Suomessa, kun kaksoiskansalaisuuksia myönnetään venäläisille.

Kaksoiskansalaisuus puhuttaa vaaleissa

Kaksoiskansalaisuus on noussut puheenaiheeksi myös presidentinvaalien myötä. Ehdokkailta on kysytty heidän kannastaan kaksoiskansalaisuuteen, ja ehdokkaat ovat tuoneet myös itse kantojaan esille.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho on valmis lopettamaan koko kaksoiskansalaisuusjärjestelmän tai vähintäänkin rajoittamaan sitä. Yksi syy on Halla-ahon mukaan se, että ”Venäjä pidättää itsellään oikeuden ’suojella’ venäläisiä, asuivatpa he missä hyvänsä. Siksi Venäjän kaksoiskansalaiset ovat ilmeinen turvallisuusriski Suomelle.”

Määrä jopa kolminkertaistunut

Tilastokeskuksen mukaan kaksoiskansalaisten määrä on siis viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana jopa kolminkertaistunut noin 50 000:sta liki 160 000:een.

Venäläisten kaksoiskansalaisten määrä on lisääntynyt noin viidestätoistatuhannesta liki 40 000:een. Somalitaustaisten kaksoiskansalaisten määrä on suhteellisesti ottaen suorastaan räjähtänyt reilusta kolmestasadasta noin yhdeksääntuhanteen henkilöön, joilla on sekä Suomen että Somalian kansalaisuus.

Muita merkittävästi lisääntyneitä kaksoiskansalaisuuksia on irakilaisten vajaasta tuhannesta 7 500:aan sekä afgaanien noin kuudestasadasta 4 400:aan lisääntyneet kaksoiskansalaisuudet. Syyrialaistenkin kaksoiskansalaisten määrä on yli kymmenkertaistunut reilusta sadasta noin 1 700:aan.

Suomen Uutiset