

LEHTIKUVA
Kaksoiskansalaisuuksia myönnetty hälyttävää vauhtia – Ronkainen: ”On syytä harkita vakavasti kaksoiskansalaisuuteen liittyvien lakien muuttamista”
Tilastokeskuksen mukaan kaksoiskansalaisten määrä on viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana jopa kolminkertaistunut noin 50 000:sta liki 160 000:een. Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokuntavastaava Jari Ronkainen vaatii, että asialle on tehtävä jotakin.
– On syytä harkita vakavasti kaksoiskansalaisuuteen liittyvien lakien muuttamista, jos viranomaisten paremmalla harkinnalla ei päästä parempaan lopputulokseen, sanoo Jari Ronkainen.
– Suomenhan ei ole minkään kansainvälisen sopimuksen mukaan pakko myöntää kaksoiskansalaisuuksia. Voi hyvin kysyä, miksi edes pitäisi?
Hallitusohjelma tukee muutosta
Ronkaisen mukaan varsinkin tässä nykyisessä kiristyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa voimme ihan hyvästä syystä kysyä kaksoiskansalaisten itsensä lojaalisuuden perään: ajetaanko tai tuetaanko Suomen vai sen toisen maan etua.
– Viimeisten kymmenen vuoden aikana näitä kaksoiskansalaisuuksia on myönnetty suorastaan hälyttävää vauhtia. Kyllä tälle asialle on tehtävä jotakin, jyrähtää Ronkainen.
Ronkainen sanoo hallitusohjelman antavan tukea muutoksille. Hallitusohjelmassa lukee: ”Selvitetään mahdollisuudet siirtyä kaksoiskansalaisuusjärjestelmän osalta vastavuoroisuusperiaatteeseen huomioiden lapsen oikeudet ja perheoikeudelliset kysymykset.”
– Mehän tiedämme, että Venäjä ei anna lupaa kansalaisuudesta luopumiseen. Kyllä tämä pitäisi ottaa huomioon meillä Suomessa, kun kaksoiskansalaisuuksia myönnetään venäläisille.
Kaksoiskansalaisuus puhuttaa vaaleissa
Kaksoiskansalaisuus on noussut puheenaiheeksi myös presidentinvaalien myötä. Ehdokkailta on kysytty heidän kannastaan kaksoiskansalaisuuteen, ja ehdokkaat ovat tuoneet myös itse kantojaan esille.
Perussuomalaisten presidenttiehdokas, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho on valmis lopettamaan koko kaksoiskansalaisuusjärjestelmän tai vähintäänkin rajoittamaan sitä. Yksi syy on Halla-ahon mukaan se, että ”Venäjä pidättää itsellään oikeuden ’suojella’ venäläisiä, asuivatpa he missä hyvänsä. Siksi Venäjän kaksoiskansalaiset ovat ilmeinen turvallisuusriski Suomelle.”
Määrä jopa kolminkertaistunut
Tilastokeskuksen mukaan kaksoiskansalaisten määrä on siis viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana jopa kolminkertaistunut noin 50 000:sta liki 160 000:een.
Venäläisten kaksoiskansalaisten määrä on lisääntynyt noin viidestätoistatuhannesta liki 40 000:een. Somalitaustaisten kaksoiskansalaisten määrä on suhteellisesti ottaen suorastaan räjähtänyt reilusta kolmestasadasta noin yhdeksääntuhanteen henkilöön, joilla on sekä Suomen että Somalian kansalaisuus.
Muita merkittävästi lisääntyneitä kaksoiskansalaisuuksia on irakilaisten vajaasta tuhannesta 7 500:aan sekä afgaanien noin kuudestasadasta 4 400:aan lisääntyneet kaksoiskansalaisuudet. Syyrialaistenkin kaksoiskansalaisten määrä on yli kymmenkertaistunut reilusta sadasta noin 1 700:aan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Presidentinvaalit 2024 turvallisuuspoliittinen tilanne Tilastokeskus turvallisuusriskit kansainväliset sopimukset Kaksoiskansalaisuus Hallitusohjelma Jari Ronkainen Venäjä Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jussi Halla-aho avasi presidentinvaalikampanjansa – lue koko puhe

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: Vain hyvinvoiva Suomi voi olla kokoaan suurempi – ”Lähden siitä, että Suomi on suomalaisten turvapaikka pahassa maailmassa”

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: ”On vain ajan kysymys, milloin Venäjällä päätetään, että Suomessa asuvat Venäjän kansalaiset kaipaavat Venäjän suojelua”

Presidenttiehdokkaat eri mieltä Ylen rahoituksesta – Halla-aho: Ei voi olla pyhä lehmä

Antikainen: Turvallisuusriskeihin varauduttava – puolustusministerin hanke askel oikeaan suuntaan

Henkilöstöresursseja vahvistetaan – Rajavartiolaitoksen toimintakykyä vahvistetaan normaaliolojen häiriötilanteissa

YK vaatii puolueetonta tutkimusta Navalnyin kuolemasta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.