Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Vilhelm Junnila vetosi tiukemman pakotepolitiikan puolesta yleiskokouksen talvi-istunnossa Itävallan Wienissä torstaina.

– Vaikka pakotteet ovat rajoittaneet Kremlin mahdollisuuksia hankkia kehittynyttä teknologiaa ja nostaneet sodan kustannuksia Venäjälle, sotateollinen kompleksi on osoittautunut yllättävän mukautuvaksi, osittain kolmansien maiden avun ansiosta. Uusien pakotteiden kohteena on jopa kaksisataa tahoa, jotka ovat auttaneet Kremlin sotakoneistoa antamalla pääsyn teknologioihin ja komponentteihin, Vilhelm Junnila paheksui.

Toimimattomuuden hinta tulee kalliiksi

Hän muistutti, että jopa kiinalaiset pankit ovat tiukentaneet venäläisten yritysten tarkastuksia ja toivoi, että länsimaat estäisivät tehokkaammin kaksikäyttötuotteiden päätymistä Venäjälle. Kaksikäyttötuotteet soveltuvat normaalin siviilikäytön lisäksi sotilaallisiin tarkoituksiin, tai niillä voidaan edistää yleistä sotilaallista toimintakykyä.

Junnila kiitti kokouksessa aiemmin puhunutta ukrainalaista kansanedustajaa Mykyta Poturajevia ja totesi toiminnan olevan epätoivon vastalääke sekä siteerasi Yhdysvaltojen entistä presidenttiä John F. Kennedyä:

– Edesmenneen John F. Kennedyn sanoin: toimintaan liittyy riskejä ja kustannuksia, mutta ne ovat paljon pienempiä kuin mukavan toimimattomuuden pitkän aikavälin riskit, hän päätti.

Suomen Uutiset