Eduskunnassa käytiin torstaina ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta. Samalla vietettiin minuutin hiljainen hetki, jolla osoitettiin kunnioitusta sodan syyttömille uhreille.

Lauantaina 24. helmikuuta tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun Venäjä käynnisti raakalaismaisen hyökkäyksensä Ukrainaan. Ukrainalaiset siviilit ovat joutuneet kokemaan sodan kauhuja ja kuolemaa, mutta kun itsenäisyys on uhattuna, kansa ei anna periksi vaan jatkaa sisukasta puolustautumista.

Suomi on osallistunut Ukrainan tukemiseen kahdenvälisesti sodan alusta saakka, helmikuusta 2022 lähtien yhteensä 2,5 miljardilla eurolla. Tästä 1,8 miljardia euroa on allokoitu Ukrainalle puolustusmateriaalitukena, 580 miljoonaa euroa kehitysyhteistyö- ja humanitaarisena apuna sekä runsas 100 miljoonaa euroa muina tukimuotoina.

”Lapset ovat sodan viattomin uhri”

Valtiovarainministeri Riikka Purra vakuuttaa, että Suomi jatkaa Ukrainan taloudellista tukemista niin kauan kun tarvetta on.

– Vaikka konfliktin loppu ei ole vielä näköpiirissä, Suomen on muun Euroopan ohella varauduttava Ukrainan jälleenrakennukseen, joka tulee vaatimaan isoja satsauksia valtioiden ja yksityisten toimijoiden taholta.

Ukrainan avuntarpeeseen Suomi on vastannut niin puolustustarvikkeilla kuin kehitysyhteistyöllä ja humanitaarisella avulla. Tällä hallituskaudella Ukraina onkin Suomen ylivoimaisesti suurin kehitysyhteistyökumppanimaa.

– Poikani syntyi samana päivänä kun sota syttyi. Nyt hän kävelee ja juoksee kovaa vauhtia. Sitä kasvua seuratessa myös Ukrainan lapset ovat mielessäni. Lapset ovat sodan viattomin uhri. Ukraina on suurin kehitysyhteistyökumppanimme ja me käytämme kehitysyhteistyövaroja Ukrainan lasten tukemiseksi, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio.

SUOMEN UUTISET