

Perussuomalaisten Huru Etyjin vaalitarkkailijana Pohjois-Makedoniassa – konservatiivien Siljanovska-Pendarovski voitti ensimmäisen kierroksen selkein luvuin
Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru ja vihreiden Inka Hopsu, molemmat Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnasta, osallistuvat Etyjin vaalitarkkailuoperaatioon Pohjois-Makedoniassa.
Pohjois-Makedoniassa järjestetään tänään keskiviikkona parlamenttivaalit sekä presidentinvaalien toinen kierros. Presidentinvaalien toisella kierroksella ovat vastakkain pääoppositiopuolueen tukema konservatiiviehdokas Gordana Siljanovska-Davkova (kuvassa) sekä sosiaalidemokraattien istuva presidentti Stevo Pendarovski. Siljanovska-Davkova sai ensimmäisellä kierroksella 40 ja Pendarovski 20 prosenttia äänistä.
Petri Huru kertoo tarkkailijan aamun alkaneen aikaisin.
– Menimme jo kello kuudelta seuraamaan erään äänestyspaikan avaamista, että kaikki menee protokollan mukaisesti. Äänestyspaikat avautuvat kello seitsemän ja sulkeutuvat illalla kello yhdeksäntoista. Sitten menemme totta kai katsomaan, että kaikki sujuu äänestämisen jälkeenkin niin kuin pitää – miten vaalilippuja käsitellään ja miten ne lasketaan. Seuraamme siis myös äänten laskemista yhden äänestyspaikan osalta.
– Matkan päätarkoitus on katsoa, ettei varsinaisen vaalitoimituksen luotettavuus vaarannu. Menemme siis pian takaisin äänestyspaikalle. Silloin seuraamme esimerkiksi sitä, miten vaalivirkailijat toimivat ja miten vaaliliput otetaan vastaan. Tunnelmat ovat ainakin toistaiseksi olleet vaalien ympärillä ihan rauhalliset, kertoo Huru.
Pohjois-Makedonia pyrkii EU:n jäseneksi
Huru on ollut Etyjin tarkkailijana aikaisemminkin, Serbiassa.
– On mielenkiintoista olla juuri tällä alueella vaalitarkkailijana, koska olin aikanaan IFOR-joukoissa rauhanturvaajana Bosnia-Hertsegovinassa. Sehän oli Nato-johtoinen operaatio, joka alkoi tammikuussa 1996.
Parlamenttivaaleissa valitaan 120–123 kansanedustajaa yksikamariseen parlamenttiin neljäksi vuodeksi. Vaaliteemoiksi ovat nousseet taloustilanne, korruption kitkeminen ja Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysprosessi.
Etyjin ihmisoikeuksien ja demokraattisten instituutioiden toimiston Odihrin pitkäaikaiset vaalitarkkailijat ovat olleet Pohjois-Makedoniassa maaliskuusta asti seuraamassa vaaleihin valmistautumista ja kampanjointia. Vaalipäiväksi maahan matkustaa noin 70 Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kansanedustajaa tarkkailemaan äänestystä ja ääntenlaskentaa.
Myös Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous lähettää Pohjois-Makedoniaan vaalitarkkailijoita.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Stevo Pendarovski Gordana Siljanovska-Davkova taloustilanne Etyj-yleiskokous vaalitarkkailu Inka Hopsu parlamenttivaalit Petri Huru Pohjois-Makedonia vaalitarkkailijat EU-jäsenyys Presidentinvaalit korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksa alkaa karkottaa laittomia siirtolaisia ”suureen tyyliin” – pelko AfD-puolueen suosion kasvamisesta pakotti uusin toimiin

Kansanedustajat vaativat vaalitarkkailua saamelaiskäräjävaaleihin

Epätoivon vastalääke on toiminta – Junnila vetosi Etyjin yleiskokouksessa tiukemman pakotepolitiikan puolesta

Purra: Suomen tulisi saada EU:sta selvästi nykyistä suurempaa nettohyötyä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää