Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru ja vihreiden Inka Hopsu, molemmat Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnasta, osallistuvat Etyjin vaalitarkkailuoperaatioon Pohjois-Makedoniassa.

Pohjois-Makedoniassa järjestetään tänään keskiviikkona parlamenttivaalit sekä presidentinvaalien toinen kierros. Presidentinvaalien toisella kierroksella ovat vastakkain pääoppositiopuolueen tukema konservatiiviehdokas Gordana Siljanovska-Davkova (kuvassa) sekä sosiaalidemokraattien istuva presidentti Stevo Pendarovski. Siljanovska-Davkova sai ensimmäisellä kierroksella 40 ja Pendarovski 20 prosenttia äänistä.

Petri Huru kertoo tarkkailijan aamun alkaneen aikaisin.

– Menimme jo kello kuudelta seuraamaan erään äänestyspaikan avaamista, että kaikki menee protokollan mukaisesti. Äänestyspaikat avautuvat kello seitsemän ja sulkeutuvat illalla kello yhdeksäntoista. Sitten menemme totta kai katsomaan, että kaikki sujuu äänestämisen jälkeenkin niin kuin pitää – miten vaalilippuja käsitellään ja miten ne lasketaan. Seuraamme siis myös äänten laskemista yhden äänestyspaikan osalta.

– Matkan päätarkoitus on katsoa, ettei varsinaisen vaalitoimituksen luotettavuus vaarannu. Menemme siis pian takaisin äänestyspaikalle. Silloin seuraamme esimerkiksi sitä, miten vaalivirkailijat toimivat ja miten vaaliliput otetaan vastaan. Tunnelmat ovat ainakin toistaiseksi olleet vaalien ympärillä ihan rauhalliset, kertoo Huru.

Pohjois-Makedonia pyrkii EU:n jäseneksi

Huru on ollut Etyjin tarkkailijana aikaisemminkin, Serbiassa.

– On mielenkiintoista olla juuri tällä alueella vaalitarkkailijana, koska olin aikanaan IFOR-joukoissa rauhanturvaajana Bosnia-Hertsegovinassa. Sehän oli Nato-johtoinen operaatio, joka alkoi tammikuussa 1996.

Parlamenttivaaleissa valitaan 120–123 kansanedustajaa yksikamariseen parlamenttiin neljäksi vuodeksi. Vaaliteemoiksi ovat nousseet taloustilanne, korruption kitkeminen ja Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysprosessi.

Etyjin ihmisoikeuksien ja demokraattisten instituutioiden toimiston Odihrin pitkäaikaiset vaalitarkkailijat ovat olleet Pohjois-Makedoniassa maaliskuusta asti seuraamassa vaaleihin valmistautumista ja kampanjointia. Vaalipäiväksi maahan matkustaa noin 70 Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kansanedustajaa tarkkailemaan äänestystä ja ääntenlaskentaa.

Myös Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous lähettää Pohjois-Makedoniaan vaalitarkkailijoita.

Suomen Uutiset