Korruptiota on pitkään pidetty ilmiönä, joka ei pohjoismaiseen pirtaan istu. Maailma on muuttumassa siltäkin osin. Jos nykyinen meno jatkuu ja vielä yltyy, edessä on hyvästijättö luottamukseen perustuvalle yhteiskuntajärjestykselle.

Digitaalimaailmassa katsastus järjestyy Dagens Nyheterin mukaan helposti. Pelkkä auton rekisterinumeroilla varustettu tekstari hämärähenkilölle, maksu mobiilisovelluksen kautta ja se on siinä.

Pian viranomaiselta saapuu kuittaus: autonne on katsastettu. Koko homman hinta 5 000 kruunua ja säästyy aikaa vievä käynti katsastusasemalla.

Satoja tapauksia yhdessä firmassa

Välikäsi ottaa kolme tonnia ja katsastushenkilö kaksi. Esimerkki on Etelä-Ruotsista, jossa neljä miestä tuomittiin kymmenistä lahjusten ottamisista ja katsastustodistusten väärennöksistä. Kaikki tuomitut olivat Ruotsin toiseksi suurimman katsastusketjun palveluksessa.

Firman omassa selvityksessä mahdollisia lahjontatapauksia havaittiin satoja. Viranomaiset ottivat käsittelyyn kuitenkin ainoastaan ne, joissa näyttö oli selkein. Vastaavia rikoksia on tullut ilmi muuallakin maassa, muun muassa Uppsalassa.

Korruptiokulttuuri leviää

Lahjontaa tutkiva Institutet mot mutor (IMM) on tehnyt vuodesta 2017 kartoitusta lahjonnan laajuudesta Ruotsissa. Vuosi 2023 on ollut toistaiseksi vilkkain. Eniten lahjontaa esiintyy ajoneuvoihin ja liikenteeseen liittyvässä liiketoiminnassa.

– Kyseessä on laajalle levinnyt ongelma monilla asemilla. Kyse on pienistä summista mutta samalla vakavista rikoksista, toteaa valtion korruption vastaisen viraston konttoripäällikkö Martin Bresman.

– Katsastamattomat autot ovat riski liikenteessä, ja yhteiskunnalle on vaarallista puolestaan se, jos tänne leviää muista maista tuttu lahjontakulttuuri.

Näin Suomessa

Ensin Iltalehden kuvaus ajokortin hankkimisesta, jossa inssiajolla ei ole enää merkitystä ja tulkin avulla on mahdollisesti päässyt läpi kirjallisesta kokeesta:

– Iltalehden tietojen mukaan epäillyt hyötyjät eli lahjuksen antajat ovat valtaosaltaan ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Sana on kiirinyt tietyissä etnisissä piireissä siitä, miten ajotutkinto ”onnistuu” ja keneltä voi hyväksynnän ostaa.

Ja vielä pätkä poliisin tiedotteesta, jossa kerrotaan väärennetyistä hygienapasseista:

– Epäilty oli järjestänyt muutamia uusille maahanmuuttajille suunnattuja koulutustilaisuuksia, joihin hän oli tilannut oikeita kouluttajia. Heillä ei ollut tietoa siitä, että tilaisuuden järjestäjä aikoi myydä väärennettyjä tuotteita. Epäilty myi kortteja, vaikka ostaja ei olisi osallistunut koulutukseen tai menestynyt kokeissa.

SUOMEN UUTISET