

LEHTIKUVA
Kiina kannustaa nyt kansalaisia lisääntymään – maailman väkirikkaimman maan titteli meni keväällä Intialle
Kiina pyrkii paikkaamaan yhden lapsen politiikkansa seurauksia päinvastaisilla toimilla. Nyt kommunistivaltio haluaa korjata väestökatoa panostamalla lapsiin ja lapsiperheisiin. Väkiluku näyttää edelleen olevan vanhusikäisten johtamissa valtioissa vallan ja mahdin mittari.
Kiinan kommunistinen puolue panosti yhden lapsen politiikkaan vuodesta 1980 vuoteen 2015. Tarkoituksena oli saada hyvinvointia yhä useammalle ja taata siten yhteiskuntarauha sekä nostaa Kiina kehitysmaasta suurvallaksi.
Tässä onnistuttiinkin mainiosti. Kävi tosin niin, että perhepoliittisestikin enemmän tai vähemmän kaoottinen Intia painoi väkimäärässä Kiinan ohitse tänä keväänä. Ja sehän käy suurvallan kunnialle.
Mitään rationaalista syytä vaikkapa huoltosuhteeseen liittyen ja väestöräjähdyksen maailmassa asiasta on vaikea löytää. Väestö toki vanhenee Kiinassakin ja tarvitsee palveluita mutta vauraalla maalla on varaa niitä myös järjestää.
Huoli väen vähenemisestä
Kiinan kommunistisen puolueen johdon huoli alamaisten määrästä tuli julkiseksi itse asiassa jo vuonna 2016, jolloin kaksilapsiset perheet sallittiin. Kolmen lapsen politiikkaan siirryttiinkin sitten kiireen vilkkaa vuonna 2021.
Nyt kommunistijohto on laittamassa taasen pykälää suurempaa silmään. Kiinan Perhesuunnitteluviraston kunnianhimoisia projekteja on jo käynnissä esimerkiksi Pekingissä ja lisää käynnistetään ainakin 20 kaupungissa.
Potentiaalisille vanhemmille on suunnitteilla monipuolista tukea: esimerkiksi jokaisesta vähintään kahden lapsen perheen alaikäisestä lapsesta on tarjolla 1 000 juanin (135 euron) lapsilisä kuukaudessa.
Muut keinot lapsimäärän kasvattamiseen voivat olla verokannustimia, äitiysvapaita tasapuolisesti kummallekin vanhemmalle, joustavaa työaikaa, lisää päiväkotipalveluita sekä avusteisen lisääntymisteknologian tukemista, kuten ennakoivaa munasolujen pakastamista.
Juna meni jo
Kaikista valtion ponnisteluista huolimatta kansallisen rekrytointipalvelun tutkimuksen mukaan vain 0,8 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista haluaa kolmatta lasta.
Heistä peräti 38 prosenttia ilmoitti urakehityksensä heikentyneen naimisiin menon ja lapsen hankinnan jälkeen. Miehistä tukkoja urapolulla koki lasten takia 18 prosenttia.
Hallitus ei kuitenkaan aio luovuttaa. Yksipuoluemallissa määrätietoinen eteneminen onkin helpompaa kuin demokratiassa. Kärsivällisyydellä ja tuntuvilla eduilla – toisin kuin aikoinaan yhden lapsen politiikkaa runnottaessa – voi saada paljon aikaan:
– Yhteiskunnan täytyy ohjata nuoria avioliiton ja lastenkasvatuksen maailmaan, toteaa hallinnon edustaja He Tafu Reutersin artikkelissa Global Times-julkaisua lainaten.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yksipuoluejärjestelmä munasolujen pakastaminen lisääntymisteknologia verokannustin urakehitys supervalta Yhden lapsen politiikka He Tafu väkiluku lasten lukumäärä lapsilisä Kiinan kommunistinen puolue perhepolitiikka kannustimet Väestökato väestöräjähdys yhteiskuntarauha huoltosuhde Syrjintä Intia Tasa-arvo Kiina
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


SDP:n ilmastokunnianhimolla ei ole mitään rajaa: Vaalien jälkeen väläytetään jo planeetan pelastamista

Maapallon resurssit koetuksella: Intia ohittaa huhtikuussa Kiinan maailman väkirikkaimpana maana ja intialaisia on pian 1,7 miljardia

Vapaa Pohjola: Pohjola saatava irti Venäjän ja Kiinan riippuvuuksista

Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle

Sotapeleissä simuloidaan jo Ukrainan sodan seurauksia: Venäjän tappio voisi johtaa valtion romahtamiseen – suurvallan ydinaseet paikallisten sotalordien käsiin

Kiinalaiset sähköautot valtaamassa Euroopan markkinat – takana saattaa lymytä keskusjohtoisen kommunistivaltion teollisuustuki ja suurvaltapolitiikka

Kiina hankkii tiedustelupomojen mukaan laittomasti ja järjestelmällisesti huipputeknologiaa länsimaista – uhkaa koko demokraattisen järjestelmän tulevaisuutta
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.