Kehittyvissä maissa monilukuinen lapsijoukko on edelleen rikkaus ja mahdollinen vanhuuden turva. Valtiollekin väestömäärä ja kansantalouden koko ovat merkittäviä seikkoja. Intiasta tulee keväällä maailman väkirikkain maa ja tähtäin on nousta supervallaksi. Tavoite on haasteellinen.

Vuodenvaihteessa Intiassa ja Kiinassa oli kummassakin 1,4 miljardia asukasta. Kiinan väestö vanhenee ja väkiluku alkaa pikkuhiljaa laskea. Huhtikuussa Intia ohittaa YK:n laskujen mukaan Kiinan maailman väkirikkaimpana maana. Intian väkiluku nousee ilman katastrofeja ja sotia 1,7 miljardiin vuoteen 2064 mennessä.

Intiassa syntyy joka päivä 75 000 lasta. Luku on todennäköisesti rankasti alakanttiin, sillä Intian maaseudulla väestökirjanpito on puutteellinen. Intian asukkaista lähes puolet on alle 25-vuotiaita. Heitä on 650 miljoonaa. Maapallon joka viides nuori on intialainen.

”Intiasta tulee supervalta”

Intian hallituksen mukaan nuori väestö on tulevina vuosina ja vuosikymmeninä suuri etu. Jos nuorten sukupolvi saa riittävän koulutuksen ja sijoittuu työelämään, niin sillä on merkitystä maailmantaloudenkin kannalta.

– Minun ikäpolveni on nyt kehityksen kärjessä, toteaa 20-vuotias Mansi Virani Dagens Nyheterille.

– Meidän aikanamme Intiasta tulee supervalta. Olemme jatkuvasti verkossa ja pystymme hankkimaan nopeasti tietoa aivan mistä haluamme.

Tarve miljoona uutta työpaikkaa kuukaudessa

Joka kuukausi Intiaan täytyisi syntyä ainakin miljoona uutta työpaikkaa, jotta maan nouseva nuoriso voisi toteuttaa haaveensa ja päästä kuluttamaan sekä muuttamaan maailmaa. Tällä hetkellä tuo tavoite on epärealistinen. Myös nuorison koulutustasoa pitäisi nostaa.

– Jos tässä epäonnistumme, olemmekin luoneet hirviön. Epätoivoiset ihmiset eivät pysty elättämään itseään, mikä taasen johtaa levottomuuksiin ja turvattomuuteen, sanoo taloustieteilijä ja yhteiskunnallinen keskustelija Sunil Kadam.

Intian talous on kooltaan maailman viidenneksi suurin ja talouskasvun odotetaan yltävän 7 prosenttiin vuonna 2023.

SUOMEN UUTISET