Venäjän aloittaman raakalaismaisen sodan vuoksi on tullut selväksi, miten tärkeää omavaraisuus ja riippumattomuus ovat muun muassa energiassa. Kaikki Pohjoismaat ovat nyt joutuneet pohtimaan vakavasti omavaraisuus- ja huoltovarmuusnäkökulmia. Vapaa Pohjolan puheenjohtaja Lulu Ranne pitää tärkeänä, että kaikki riippuvuussuhteet Venäjän ja Kiinan suuntaan on katkaistava.

– On selvää, että meidän ja Venäjän väliset suhteet eivät palaa entiselleen Ukrainan sodan jälkeenkään. Ukrainan sota on rikkonut täysin luottamuksen Venäjään luotettavana kumppanina. On siksi hyvin tärkeää, että pyrimme vahvasti kohti riippumattomuutta kaikesta Venäjään liittyvästä, oli sitten tulevaisuudessa maiden välistä yhteistyötä tai ei, toteaa Vapaa Pohjolan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne.

Kiina menossa kohti jyrkempää itsevaltiutta

Venäjän lisäksi Kiina on jo pitkään osoittanut olevansa uhka demokratialle ja turvallisuudelle, eikä sitä pidä aliarvioida. Kiinan kehitys käy selkeästi kohti yhä jyrkempää itsevaltiutta. Pohjoismaissa olisikin tärkeää määrätietoisesti lisätä riippumattomuutta Kiinasta kaikilla politiikan ja elinkeinoelämän osa-alueilla.

– Kiina on mm. vakoiluillaan Pohjoismaissa sekä tietenkin Taiwanin ja uiguurien kohtelullaan osoittanut, että riippuvaisuuttamme Kiinasta on vähennettävä määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti. Kiinan pyrkimyksenä on nousta uudeksi maailman ykkösvaltioksi. Tämä sisältää useita uhkia, jotka meidän on tiedostettava, Ranne muistuttaa.

Vapaa Pohjola vaatii Pohjoismaiden neuvostoa laatimaan selkeän strategian siitä, miten tulevina vuosina irrottaudutaan Venäjän ja Kiinan riippuvuuksista ja lisätään omavaraisuutta Pohjolassa. Kriisi- ja huoltovarmuudesta käydäänkin pohjoismaisella tasolla jatkuvasti hyviä keskusteluja strategian pohjaksi.

Vapaa Pohjola jättää jäsenaloitteen

Vapaa Pohjola -puolueryhmä on jättämässä Pohjoismaiden neuvostolle jäsenaloitteen strategian laatimisesta. Venäjän ja Kiinan riippuvuuksista irtautuminen tarkoittaisi kriittisten tuotantoprosessien, energian ja ruoantuotannon pohjoismaisuusasteen nostamista.

– Kuten perussuomalaisten viime vuonna julkaistussa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa todetaan: autoritääristen maiden, etenkin Kiinan ja Venäjän, asettama haaste demokraattiselle lännelle on todellinen. Meidän tulee ottaa uhka vakavasti ja tehdä kaikkemme suojellaksemme pohjoismaista demokratiaa ja vapautta, Ranne toteaa.

Suomen Uutiset