Puolueryhmä Vapaa Pohjola on jättänyt jäsenehdotuksen Pohjoismaiden neuvostolle. Vapaa Pohjola vaatii, että sähkömarkkinoiden toimintaa ja hinnoittelumekanismia muutetaan siten, että Pohjoismaiden alueella edullisesti tuotettu puhdas energia pysyy edullisena alueen kuluttajille asti, ja kallis, likainen sähkö on kallista vain sillä hinta-alueella, jolla se tuotetaan.

– Kuluttajan maksaman hinnan on muodostuttava halvan, puhtaan energian ja kalliin, likaisen energian hinnasta siinä suhteessa kuin niitä kyseisellä hinta-alueella käytetään. Tämä olisi vain reilua ja kaiken järjen mukaista, toteaa kansanedustaja Lulu Ranne, Vapaan Pohjolan puheenjohtaja.

Ideologinen energiapolitiikka lopetettava

Vapaa Pohjola vaatii Pohjoismaiden hallituksia yhteiseen neuvottelupöytään energiateollisuuden kanssa pohjoismaisen yhteistyön vahvistamiseksi ja kansalaisten suojelemiseksi mm. Saksan energiapolitiikan virheiden kustannuksilta.

– Meidän on lopetettava ideologinen energiapolitiikka! Tarvitsemme oikeudenmukaista ja järkevää energiapolitiikkaa. Pohjolan asukkaat ovat sen arvoisia, Ranne toteaa.

Pohjoismaiden EU-jäsenten hallitusten on yhdessä ajettava tarvittavia muutoksia EU:n sääntelyyn ja tarvittaessa toteutettava ne yksipuolisesti, Vapaa Pohjola vaatii jäsenehdotuksessaan.

Vapaa Pohjola -puolueryhmään kuuluvat perussuomalaiset, ruotsidemokraatit ja Tanskan kansanpuolue.

Suomen Uutiset