Vapaan Pohjola vastustaa kaikenlaista ääriliikehdintää Pohjoismaissa.

Perussuomalaisista, ruotsidemokraateista ja Tanskan kansanpuolueesta koostuva puolueryhmä Vapaa Pohjola näkee, että useassa aiheessa Pohjoismaita yritetään ajaa vasemmistolaiseen suuntaan. Tuorein aihe, josta heräsi kiivas keskustelu oli mietintö, jossa haluttiin tuomittavan äärioikeisto Pohjoismaissa. Vapaa Pohjola sai mietintöön lisäyksensä, että vastustamme kaikkia ääriliikkeitä.

Pohjoismaiden Neuvoston kokoukset ovat käynnissä tällä viikolla.

Kun perussuomalaisten edustaja Riikka Purra puheenvuorossaan totesi, että on tärkeää, että äärioikeiston lisäksi huomioimme Pohjoismaissa ääri-islamin uhan ja muutkin ääriliikkeet, aiheutti se vihervasemmiston puolueryhmässä ”pahaa oloa”. Vihreän vasemmiston edustajat sanoivat kaikkien ääriliikkeiden huomioimisen ”vesittävän” koko asian ja Vapaan Pohjolan väheksyvän äärioikeistoa.

– Kenellekään ei pitäisi tulla paha olo siitä, että toteamme tosiasioita. Kun tarkastelemme pohjoismaiden turvallisuustilannetta ja sitä, mikä maissamme turvallisuusuhkia ja ongelmia aiheuttaa, olisi hyvin vääristävää tarkastella vain äärioikeistolaista liikehdintää, Purra toteaa.

Mietinnön esittelijä perusteli Utöyan karmeilla tapahtumilla, jotka tietenkin järkyttivät Pohjoismaita. Utöyan jälkeen on Pohjoismaissa kuitenkin tapahtunut useita islamistisia terrori-iskuja tai niiden yrityksiä.

Myös Pohjolan rikostilastoissa ja väestössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia Utöyan tapahtumien jälkeen. Integroitumattoman maahanmuuttajaväestön aiheuttamat ongelmat, ääri-islamilainen ajattelu ja väkivallanteot ovat koko ajan yleisempiä. Ruotsin voimakkaasti heikentynyt turvallisuustilanne on kaikkien tiedossa. Myös äärivasemmistolainen väkivaltainen liikehdintä on kasvussa koko Euroopassa.

Useat asiantuntijat Pohjoismaissa ovat todenneet, että ISIS-vaimojen palaaminen Syyriasta Pohjoismaihin lisää terrori-tekojen riskiä.

Suojelupoliisin mukaan Suomessa merkittävimmän terrorismin uhkan muodostavat radikaali-islamistista ja äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat yksittäiset toimijat ja pienryhmät. Supon mukaan radikaali-islamistinen terrorismi muodostaa globaalisti merkittävimmän terrorismin uhkan.

– On surullista, että vihervasemmiston ideologia menee yhteisen tavoitteen edelle. Me haluamme varmasti kaikki esim. suojella lapsia ja naisia ääriliikkeiltä, mutta täällä syytellään kollegoja ja yhteistyökumppaneita täysin asiattomasti. Sen sijaan pitäisi keskittyä yhdessä kaikenlaisten turvallisuutta, hyvinvointia ja demokratiaa uhkaavien ääriliikkeiden nujertamiseen, edustaja Lulu Ranne (ps.) totesi puheenvuorossaan.

Kun ruotsidemokraattien edustaja Staffan Eklöf (pyysi, että pyydetään anteeksi Vapaa Pohjolalta aiheettomia syyttäviä puheita, totesi Ruotsin vasemmiston edustaja Daniel Riazat, että Vapaa Pohjolan puolueiden perustat ovat äärioikeistossa, eikä hän aio pyytää anteeksi puheitaan.

Vapaa Pohjola näkee, että on tärkeää tehdä pohjoismaalaista yhteistyötä kaikenlaisen väkivaltaisen ääriliikehdinnän estämiseksi.