Kansanedustaja Minna Reijonen vaati selvitystä Venäjää tukevien maiden rahoittamisesta. Reijonen kysyi kirjallisella kysymyksellä ministeriltä, milloin Suomi irtisanoutuu Venäjän hyökkäyssotaa myötäilevien maiden rahoittamisesta kehitysavulla. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin itsenäisyyspäivänä antamasta vastauksesta on tulkittavissa, ettei kehitysavun vähentämistä olla edes harkitsemassa.

”Venäjä houkuttelee Afrikkaa lännenvastaiseen rintamaan”, uutisoi Helsingin Sanomat jo 28.7.2022. Vastaavasti Iltalehti kirjoitti 29.10.2022: ”Venäjä häärii menestyksekkäästi Afrikassa”. Perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen pitää näitä uutisointeja vakavina viesteinä.

Osa maista tukee Venäjän toimintaa

YK:n yleiskokous tuomitsi Venäjän tekemät laittomat alueliitokset Ukrainassa. Äänestyksessä Venäjän puolesta äänestivät kuitenkin Nicaragua, Syyria, Pohjois-Korea ja Valko-Venäjä.

Äänestyksessä oli Reijosen mielestä merkillepantavaa se, että iso osa esimerkiksi Afrikan maista äänesti tyhjää tai oli poissa tästä tärkeästä äänestyksestä.

– Eli äänestyksestä pidättäytyivät kokonaan mm. Algeria, Etelä-Afrikka, Etiopia, Kongo, Mosambik, Sudan, Tansania, Uganda ja Zimbabwe. Nämä maat eivät siis äänestyksessä selvästi tuominneet Venäjän järkyttäviä toimia Ukrainassa, Reijonen sanoo.

Venäjän myötäilyä vai ei?

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (kesk.) vastasi Reijosen kysymykseen Suomen itsenäisyyspäivänä. Ministeri tuntui ottavan kantaa, etteivät tyhjää äänestäneet tai äänestyksestä poissaolleet maat tue Venäjää. Reijonen ihmettelee, mikseivät sitten nämä maat äänestäneet selvästi Venäjää vastaan, jos ne eivät myötäile Venäjän toimia.

– Ministeri Skinnari ottaa vastauksessaan puheeksi myös länsimaiden omaan käyttöönsä varaamat koronarokotteet, joilla voi olla merkitystä tässä äänestyksessä, kertoo Reijonen, joka pitää perustelua kaukaa haettuna.

Tukevien maiden auttaminen jatkuu

Reijosen mielestä on väärin, että Suomi tukee kehitysavun kautta maita, jotka eivät ole selvästi tuominneet Venäjän toimia Ukrainassa. Ministerin perusteluista on nähtävissä, ettei näiden maiden kehitysapua olla vähentämässä eikä vähentämistä edes harkita. Reijosen mielestä kehitysavun vaikutusarvioita ei ole tehty kunnolla, ja rahaa lapioidaan tolkuttomasti esimerkiksi Afrikkaan.

Reijonen ihmettelee, miksei ministeri edes vastaa kysymykseen Syyrian osalta.

– Syyria tukee Venäjää, mutta ilmeisesti Suomi jatkaa Syyrian tukemista. Ulkoministeriön sivuilta paljastuu tieto, että Suomella on ollut tavoitteena tukea Syyriaa lähivuosina jopa 30 miljoonalla eurolla, Reijonen kertoo.

Suomen Uutiset