Osittaisessa liikekannallepanossa mobilisoidun sotilaan elämä voi Venäjällä olla hengenvaarallista jo ennen Ukrainan rajaa. Rintamalle ollaan viemässä heikkokuntoiset ikämiehetkin. Noutaja voi tulla jo koulutusleirillä.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta 21. syyskuuta. Jo lokakuun ensimmäisellä viikolla Sverdlovskissa kuoli kolme henkilöä harjoitusleirillä. kertoo riippumaton venäläinen verkkomedia Meduza.

Yksi kuoli sydänkohtaukseen ja toinen teki itsemurhan. Kolmas hylättiin palvelukseen kelpaamattomana ja lähetettiin kotiin. Hän kuoli heti perille saavuttuaan, ilmeisesti leirillä pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin.

Myös Newsweek on listannut useita venäläisten sotilaiden koulutusleireillä tapahtuneita kuolemia, joiden syy on usein jäänyt omaisille epäselväksi. Ihmisiä on ilmeisesti pahoinpidelty kuoliaaksi ja raittiit ovat kuolleet alkoholin väärinkäyttöön.

Liikekannallepano aiheuttaa stressiä

– Kansanterveys on Venäjällä melko kehnoissa kantimissa ja elinaikaodote alhainen. Hyvin usein kuolinsyynä ovat sydän- ja verisuonitaudit. Liikekannallepano aiheuttaa monille stressiä ja paineita, joihin he eivät ole tottuneet, toteaa everstiluutnantti Peter Lidén Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Tiedot liikekannallepanon myötä mobilisoitavien sotilaiden määrästä vaihtelevat mutta luku saattaa olla jopa 1,2 miljoonaa. Tällaiseen joukkoon mahtuu jo monen kuntoista henkilöä ja ikäjakaumakin saattaa olla suuri.

– On selvää, että keho joutuu melkoiselle rasitukselle, jos sotilas alkaa olla viisissä kymmenissä. Monet eivät varmastikaan ole tottuneet fyysiseen rääkkiin ja sen päälle pitäisi vielä käsitellä aseita ja raskaita ajoneuvoja, Lidén pohtii Dagens Nyheterin haastattelussa.

SUOMEN UUTISET