Nord Stream -kaasuputkien vuodot ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä Itämeren turvallisuustilanteesta ja tärkeän infrastruktuurin kriisinkestävyydestä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii Suomea reagoimaan tilanteeseen purkamalla Ahvenanmaan demilitarisaatio ja lakkauttamalla Maarianhaminassa sijaitseva venäläisten vakoilukonsulaatti.

Vuotojen syy on edelleen selvityksen alla, mutta ensisijainen epäily on Venäjän tekemä sabotaasi, sillä vuotokohtien lähellä havaittiin räjähdyksiä ennen vuotojen alkamista. Vuotokohdat sijaitsevat lähellä Tanskalle kuuluvaa Bornholmin saarta, mikä on aiheuttanut huolta erityisesti Tanskassa ja Ruotsissa. Bornholmin maantieteellinen sijainti Itämerellä on strategisesti merkittävä, samoin Gotlannin ja Ahvenanmaan.

– Kahden kaasuputkiston yhtäkkinen ja samanaikainen vuoto strategisesti merkittävän saaren lähellä ei voi olla muuta kuin sabotaasia. Isku kriittiseen infrastruktuuriin näin lähellä Nato-maan aluevesiä on erittäin vakava asia, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen painottaa.

Demilitarisaation purkaminen on aiheellista

Antikaisen mielestä on vain ajan kysymys, milloin vastaavaa sabotaasia nähdään lähellä toisten Itämeren rannikkovaltioiden aluevesiä. Kaasuputkien vuoto ei aiheuta ongelmia pelkästään maakaasun saatavuudessa vaan vaikuttaa myös laivaväyliin.

– Valtaosa maamme elintarviketuonnista on rahtilaivojen varassa, joten toimitusketjujen häiriintyminen on myös huoltovarmuuden kannalta merkittävä asia. Tässä tilanteessa myös Ahvenanmaan demilitarisaation purkaminen on aiheellista. Ahvenanmaa on strategisesti erittäin merkittävä kohde Itämerellä, ja puolustuksen tulee olla ajan tasalla nyt eikä vasta silloin, kun tilanne on päällä.

Neuvostoliiton muinaisjäänne

Ahvenanmaa demilitarisoitiin Krimin sodan päättymisen jälkeen, eikä siellä ole tämän jälkeen ollut sotajoukkoja maailmansotia lukuun ottamatta. Näennäisesti demilitarisaatiota valvomaan perustettiin vuonna 1940 Neuvostoliiton konsulaatti, joka siirtyi Venäjän hallintaan Neuvostoliiton hajottua. Konsulaattia on vaadittu suljettavaksi useaan otteeseen etenkin Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022, mutta toistaiseksi se on pysynyt toiminnassa.

– Sopimus demilitarisaation valvonnasta tehtiin aikoinaan Neuvostoliiton, ei Venäjän, kanssa. Neuvostoliitto lakkasi olemasta vuonna 1991, joten sopimus voidaan katsoa rauenneeksi vuosikymmeniä sitten. On päivänselvää, että ainoa valvonta, jota Maarianhaminan konsulaatissa tehdään, on vakoilu Venäjän valtiolle.

– Tämä Neuvostoliiton muinaisjäänne on syytä lakkauttaa ja tiedusteluhenkilöstö karkottaa ei-toivottuina henkilöinä kotiinsa Venäjälle maamme turvallisuuden nimissä, Antikainen vaatii.

Suomen Uutiset