Perussuomalaisten mukaan valmius- ja rajavartiolain muutoksesta levitetään hallituspuolueiden edustajien toimesta väärää tietoa. Puolueista annetaan ymmärtää, että nyt esitetyillä muutoksilla esimerkiksi estettäisiin siirtolaisten käyttö hybridivaikuttamisen keinona, kun totuus on pikemminkin päinvastoin: lakimuutos vain mahdollistaa siirtolaisten järjestelmällisen vastaanoton.

– Valmius- ja rajalakiesitykset eivät paranna mahdollisuuksia torjua laajamittaista maahantuloa lainkaan – ainoastaan sen vastaanottoa parannetaan, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa.

– Keinoja ovat muun muassa kiinteistöjen ja kuljetuspalveluiden käyttöönotto. Muualta valmiuslaista löytyy myös esimerkiksi sosiaaliturvan alentaminen. Emme hyväksy mitään tällaista laajamittaisen maahantulon yhteydessä. Tulijat pitää hybriditilanteessa estää, ei ottaa vastaan ja laittaa suomalaisia joustamaan omista oikeuksistaan.

Muunneltua totuutta

Hallituksesta on annettu ymmärtää, että tosipaikassa rajalla voitaisiin ilman mahdollistavaa lainsäädäntöäkin joka tapauksessa pysäyttää asiattomasti esimerkiksi turvapaikkaa hakevat poliittisella päätöksellä.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Rajavartijat eivät voi olla ottamatta turvapaikkahakemuksia vastaan ilman lainsäädäntöä. Poliittinen päätös ei riitä, koska viranomaiset noudattavat lakia. On aivan turha esittää, että valtioneuvoston poliittinen päätös riittäisi ilman lainsäädäntöä, Purra huomauttaa.

EU:lta kysyminen poliittinen manööveri

Purra syyttää hallitusta EU:n selän taakse menemisestä, kun hallitus muodollisesti ”kysyi mielipidettä” mahdollisuuksista sulkea raja kokonaan. Hallitus tiesi virallisen vastauksen ja haki sen Purran mukaan tahallaan.

– Komissio on hallintoviranomainen, eikä EU:lla ole toimivaltaa jäsenmaiden kansallisen turvallisuuden kysymyksissä. EU:lta luvan kysyminen oli poliittinen manööveri, joka palveli ainoastaan jo ennalta sovittua kantaa.

– Mikään kansainvälinen sopimus tai muu vastaava ei kiellä suvereenia valtiota suojaamasta kansallista turvallisuuttaan ja puolustamasta itseään, päinvastoin. Hybridioperaatiossa kyse ei ole turvapaikanhakijan oikeuksista vaan kohdemaan kansallisesta turvallisuudesta.

Pykälä poistettiin poliittisista syistä

Perussuomalaiset siis vaatii tehokasta rajapykälää, jolla mahdollistetaan koko rajan sulkeminen ja turvapaikkahakemusten vastaanoton keskeyttäminen tarvittaessa. Huomioitavaa on, että vastaava pykälä oli valmistelussa jo valmiina, mutta se poistettiin valmiuslakipohjasta poliittisista syistä.

– Olen nähnyt kyseisen pykälän, Purra kertoo.

– Pykälä pitää saada normaaliajan lainsäädäntöön eli rajavartiolakiin. Valmiuslain kynnys on liian korkea, Purra painottaa.

Perussuomalaiset eivät vastusta koko pakettia

Purra pitää härskinä, että hallituspuolueissa koetetaan kääntää asia niin, että perussuomalaiset vastustaisivat kaikkia valmius- ja rajavartiolain parannuksia.

– Emme vastusta koko valmiuslakia. Vastustamme oleellisen pykälän puuttumista ja suomalaisten omaisuuden käyttöönottoa ja sosiaaliturvan madaltamista laajamittaisen maahantulon yhteydessä. Uhka pitää torjua, ei vastaanottaa yhä tehokkaammin, Purra painottaa.

Hallintovaliokunnalta poikkeuksellinen päätös

Hallintovaliokunta, joka käsittelee valmiuslain muutosta erityisesti rajaturvallisuuden kannalta, päätti tänään kokouksessaan julkistaa muutamia asiantuntijalausuntoja puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

– Kyse on huomisesta pääministerin koolle kutsumasta puheenjohtajien yhteisestä kokouksesta. Valiokunta halusi, että erityisesti muutama seikka, joista julkisuudessa on esitetty harhaanjohtavaa tietoa, oikaistaan niille henkilöille, jotka huomenna neuvottelevat asian jatkosta, Purra kertoo.

– Tämä toivottavasti lisää sen todennäköisyyttä, että esityksistä saataisiin vielä toimivat ja kansallisen turvallisuuden kannalta riittävät, Purra toivoo.

Katso aiheeseen liittyen:

Suomen Uutiset