Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen vaatii eduskunnassa jättämässään toimenpidealoitteessa hallitukselta säädöstä, joka toisi parannuksen rajavartijoiden turvallisuuteen. Tynkkynen esittää rajavartijoille poliisin tapaan mahdollisuutta käyttää virka-asussa yksilöivää numerotunnistetta nimikyltin sijasta.

– Viimeistään nyt kun rajaturvallisuuteen liittyvät asiat ovat olleet tapetilla, on syytä kiinnittää huomiota myös rajojamme valvovien ammattilaisten turvallisuuteen, painottaa Sebastian Tynkkynen.

– Rajavartijoiden on jo aiemmin uutisoitu kohdanneen uhkailua työtehtäviensä yhteydessä, eikä vahingoiltakaan ole vältytty. Vakavin tapaus sattui vuoden 2020 elokuussa Torniossa, kun rajavartioiden käytössä olleeseen autoon kohdistettiin pommi-isku. Kun huomioidaan nykyinen maailmantilanne ja sen mahdolliset vaikutukset etenkin itärajallamme, on rajavartijoiden koettava työnsä turvalliseksi.

Poliisi saa peittää nimensä

Lokakuussa 2020 sisäministeriö antoi poliisin virka-asua koskevan asetuksen, joka sallii poliisin käyttää virka-asussaan nimilaatan sijasta muuta yksilöivää tunnistetta. Tehtävää suorittava poliisi voidaan yksilöidä esimerkiksi numerosarjan perusteella.

– Rajavartijoiden osalta vastaavaa uudistusta ei kuitenkaan tehty, jonka seurauksena rajavartijat ovat poliiseihin nähden eriarvoisessa asemassa, vaikka uhkakuvat ovat samankaltaisia. Nimilaatan korvaavan numerosarjan turvin rajavartija olisi edelleen mahdollista yksilöidä, mutta se suojelisi kantajaansa uhkailuilta nykyistä paremmin. Jos jostain syystä raja-asemalla turvallisuustasoa joudutaan nostamaan, tämä tarjoaisi yhden lisäkeinon henkilöstön turvallisuuden varmistamiseksi, Tynkkynen huomauttaa.

Rajavartijoiden etuja valvova Rajaturvallisuusunioni on tuonut esille rajavartijoiden kohtaamaa uhkailua. Ammattiliitto on vaatinut, että turvallisuusnäkökulman takia rajavartijoilla tulisi olla mahdollisuus nimen peittämiseen.

SUOMEN UUTISET