Vatulointi venäläisten viisumeissa on jatkunut jo puoli vuotta sodan alkamisen jälkeen. Samaan aikaan Puolassa ja Baltiassa on jo todettu venäläisiin liittyvä turvallisuusuhka, kun Liettua, Latvia, Viro ja Puola aikovat kieltää venäläisten matkustamisen rajojensa yli kokonaan. Mutta Suomi pitää ovia auki. Pääministeri Sanna Marin väisteli asiassa vastuuta ja piiloutuu ensin EU:n ja sitten virkamiesten selän taakse. SDP-Marinille ei aikanaan tehnyt pahaa lyödä kiinni Uuttamaata koronan takia. Mutta kun kyse on Suomen itärajasta, vastaus on käsien levittely.

Torstain kyselytunnilla hallitusta tentattiin, miksi Venäjän huvimatkailu edelleen jatkuu, vaikka Puola ja Baltian maat ovat saaneet touhun poikki. Pääministeri Sanna Marinin (sdp.) selitys oli eksoottinen – Suomessa ei ole viranomaisia, jotka voisivat todeta vastaavaa kansallista uhkaa.

Eli siis on kateissa mystinen viranomainen, joka voisi todeta saman, mitä itäisissä EU-maissa on jo todettu: asiassa on kyse kansallisesta turvallisuudesta.

Tekemättömyys on päätös, joka hyödyttää Venäjää

Tosiasiassa Suomi on vatuloinnillaan jo tehnyt aktiivisen päätöksen. Päätös on olla sulkematta Suomea.

Ja tämä jos mikä on venäläisten etu.

Suomesta on nimittäin tulossa ainoa maa, josta venäläiset pääsevät Eurooppaan. Hyökkäyssotaa käyvän valtion kansalaiset voivat siis vapaasti huvitella Suomessa.

Oikein?

Yhtä kaikki tämä tarkoittaa Suomen olevan Euroopan heikoin lenkki, kuten kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) muistutti pääministerille eduskunnan kyselytunnilla.

Viisumi ei ole subjektiivinen oikeus

Opposition pääkysyjä oli kansanedustaja Olli Immonen. Hän tiivisti olennaisen heti puheenvuoronsa alkulauseeseen: ”Matkustaminen Suomeen ei ole ihmisoikeus.”

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on linjannut, ettei viisumi ole subjektiivinen oikeus.

Lisäksi EU on mahdollistanut tiukemman viisumipolitiikan jäsenmaille.

Suomen hallitus kuitenkin selvittelee asiaa, aivan kuten se taannoin qelvitteli mahdollisuutta sulkea Itäraja tarvittaessa.

Kyselytunnilla pääministeri vastasi opposition kysymyksiin, sillä paikalla ei ollut vastuuministereitä eli sisäministeri Krista Mikkosta (vihr.) ja ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.).

Mari Rantanen ja Sanna Antikainen Suomen Uutisten haastattelussa eduskunnassa. Kansanedustajat ryöpyttävät saamatonta Sanna Marinia, joka ei vain saa aikaiseksi. Youtube, 10 min 55 sek.

MARIA ASUNTA